Antena 3 CNN Conferinţe Conferința Webdidactica a Fundației Dan Voiculescu. Avertismentul psihologilor: „E nevoie să ducem acest tip de educație către școli”

Conferința Webdidactica a Fundației Dan Voiculescu. Avertismentul psihologilor: „E nevoie să ducem acest tip de educație către școli”

1 minut de citit Publicat la 14:09 04 Noi 2024 Modificat la 15:20 04 Noi 2024
462574401_2087662274964024_7890540708821966103_n

Maria Coman, psiholog și realizator TV la Antena 3 CNN, a transmis un mesaj puternic la Conferința Webdidactica „meseriile viitorului – adaptarea educației la piața muncii”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Ea a subliniat necesitatea introducerii educației emoționale în școli, pentru a ajuta copiii să facă față provocărilor unei lumi tot mai complexe.

„Copiii din zilele noastre sunt mai stresați și sunt mai anxioși și mai fricoși, fac mai multe atacuri de panică pentru că lumea lor este mult mai complicată", a explicat Maria Coman. Ea a evidențiat faptul că tinerii se confruntă cu o cantitate imensă de informații care uneori se contrazic, ceea ce le îngreunează procesul de adaptare și dezvoltare.

Maria a atras atenția asupra faptului că "au armate de informații care se bat în capul lor de la vârste foarte mici, ceea ce nicio altă generație n-a mai avut până în momentul de față". 

Această suprasolicitare informațională poate duce la stres, anxietate și dificultăți în gestionarea emoțiilor.

În plus, copiii de astăzi petrec tot mai puțin timp în interacțiuni față în față. "Nu mai știu să socializeze în persoană... asta îi face să devină anxioși social", a observat ea. Acest lucru poate afecta capacitatea lor de a colabora și de a comunica eficient în viitoarele locuri de muncă.

Maria Coman a menționat un exemplu relevant din Marea Britanie: "Au introdus ca obligativitate educația emoțională și consilierea... au făcut un fel de formare rapidă, un curs de un an, un an și ceva de recalificare pentru profesorii care nu mai aveau neapărat materii de predat". Acești profesori au fost apoi integrați în școli pentru a oferi suport emoțional și pentru a preda abilități soft.

Ea a subliniat că și în România ar fi benefică o astfel de abordare: "Este nevoie să ducem acest tip de educație către școli". Prin introducerea educației emoționale, copiii pot învăța să gestioneze stresul, să dezvolte încrederea în sine și să își îmbunătățească abilitățile de comunicare.

Conferința Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, a reunit experți din diverse domenii pentru a discuta despre adaptarea educației la piața muncii. Intervenția Mariei Coman ne reamintește că, înainte de a vorbi despre competențe tehnice, trebuie să ne asigurăm că tinerii au bazele emoționale solide pentru a le valorifica.

×
x close