
Efectele schimbărilor climatice devin tot mai evidente, iar lipsa măsurilor de prevenție contribuie la creșterea riscurilor. În România, 19 locuințe sunt afectate zilnic de incendii, iar fenomenele meteo extreme și cutremurele sunt din ce în ce mai frecvente. Cu toate acestea, doar 2 din 10 locuințe sunt complet protejate printr-o poliță de asigurare, ceea ce face ca nevoia de conștientizare să fie mai importantă ca niciodată.
Pentru a atrage atenția asupra acestor riscuri, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), alături de Antena 3 CNN, a organizat la Craiova conferința „Acasă, în siguranță”. Evenimentul a adus în discuție atât importanța asigurării locuințelor, cât și respectarea normelor de construcție și siguranță.
„Eufemistic, suntem în a aplica ceea ce prevederile legale au consfințit de destul de mult timp. Mă refer la legislația noastră referitoare la construcții, normele tehnice, tot ceea ce face parte din sistemul calității – mă refer rapid la Legea 10/1995 privind calitatea construcțiilor. Aș mai putea face trimitere la Legea 50, care se referă la întreg procesul de autorizare al construcțiilor”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ing. Cristian Ovidiu Burada, Șeful Departamentului de Mecanică Aplicată și Construcții Civile al Universității din Craiova.
Acesta a subliniat că, deși există normative și reguli clare în domeniul construcțiilor, aplicarea acestora nu este întotdeauna riguroasă: „Însă lucrurile astea ar trebui aplicate cu sfințenie, ceea ce, din nefericire, nu se întâmplă în prea multe cazuri. Pentru asta și eu militez alături de colegii din proiectare, din execuție – mă refer la corpul ingineresc, la arhitecți, cu care evident că avem colaborări”.
Profesorul Burada a evidențiat și rolul educației în respectarea normelor de siguranță: „Le spun alături de colegii mei studenților că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să cunoaștem legislația în vigoare, normele tehnice, tot ce înseamnă sistemul calității în construcții. Inspectoratul de Stat în Construcții este singurul organism la nivel național menit să controleze tot ce se întâmplă în toate etapele de concepție, de execuție, de utilizare și, dacă doriți, și de post-utilizare”.