Antena 3 CNN Conferinţe Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-gripală din farmacii poate deveni program permanent

Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-gripală din farmacii poate deveni program permanent

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 17:59 26 Mar 2025 Modificat la 17:59 26 Mar 2025
alexandru rafila
Vaccinarea în farmacie este una dintre cele mai rapide soluții care poate salva vieți. Foto. Antena 3 CNN

Vaccinarea antigripală din farmacii s-ar putea transforma în program permanent, este anunțul făcut de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la conferința marca Antena 3 CNN.

Vaccinarea în farmacie este una dintre cele mai rapide soluții care poate salva vieți, avertizează specialiștii din sănătate. În sezonul trecut s-au vaccinat aproape 4000 de persoane. 

”Ce ne dorim? Pilotul să fie generalizat, astfel încât să existe posibilitatea vaccinării în farmacie, pentru cei care își doresc, să găsească acea reglementare care să facă echivalența, în sensul de a putea fi recuperate cheltuielile cauzate de vaccinare, pentru că asta ar fi o piedică dacă ar rămâne tot la stadiul la care suntem acuma”, a explicat prof. dr. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România. 

”În cadrul acestui sistem pilot nu au fost înregistrate reacții adverse, nu au fost înregistrate complicații în urma administrării vaccinului în farmacii. Tot parcursul unui pacient în farmacie este foarte strict monitorizat în momentul administrării vaccinului. Ca farmacistul să poată să administreze vaccinul, trebuie să urmeze acel curs de pregătire, ca farmacia să fie autorizată ca centru de vaccinare, trebuie să fie autorizată de DSP”, explică și Bogdan Chiriac, președintele Asociației Farmaciilor și Farmaciștilor. 

Ministrul Sănătății anunță că vaccinarea în farmacii ar putea deveni în scurt timp un program permanent și s-ar putea extinde și la vaccinarea anti-HPV. 

”Sunt două tipuri de vaccin care se pretează la vaccinare. O să încercăm să găsim o soluție, inclusiv chestia legată de decontarea serviciului de administrare a vaccinului,  deci există și un buget, nu numai un orizont de timp. Cred că e mai mai înțelept să considerăm că anul viitor e un moment bun”, a explicat și Alexandru Rafila. 

Un rol esențial în creșterea ratelor de vaccinare îl are informarea corectă a populației, subliniază experții. 

”În ceea ce privește campaniile de referitoare la vaccinare, trebuie să avem acest filtru. Cel puțin social media este plin de campanii despre vaccinare, care sunt exact în sensul opus și de aceea campaniile publice trebuie să rămână, să zicem așa, sub lupa unei autorități”, a concluzionat și dr. farm. Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului. 

Potrivit datelor de la Ministerul Sănătății, în România sunt aproximativ 9000 de farmacii. 

×
x close