
Anul 2025 aduce provocări fiscale și bugetare care pun la încercare piața muncii din România. Adaptarea pare a fi cuvântul-cheie al acestei perioade, în contextul unor schimbări economice majore. Profesioniști din domeniul resurselor umane, economiști, consultanți, miniștri de linie și antreprenori de succes, alături de rectorii unor prestigioase universități, au participat la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN cu tema „Provocări și soluții pentru piața muncii din România în 2025”.
În cadrul conferinței, s-a discutat despre impactul schimbărilor fiscale, restructurările din diverse sectoare și nevoia tot mai mare de specializare. Și asta deoarece au fost unele șocuri pe piața muncii încă de la începutul anului. Vorbim, în primul rând, despre schimbări fiscale, dar și despre restructurări și concedieri atât în mediul public, cât și în cel privat.
Adrian Ursu, gazda conferinței, a evidențiat faptul că provocările din 2025 necesită soluții rapide și eficiente: „Au stat față în față reprezentanți ai companiilor, cei care angajează și care caută forță de muncă, dar și zona decidenților, de unde trebuie să vină soluțiile pentru toate provocările acestui an. Eliminarea facilităților fiscale pentru anumite categorii profesionale a dus la neliniște în rândul angajaților și la calcule noi pentru angajatori. Totodată, formulele propuse de guvernanți trebuie analizate bine din perspectiva nevoii acute de a reechilibra bugetul”.
Un alt aspect esențial discutat a fost necesitatea alfabetizării digitale. „Vedem că apar meserii noi, dispar altele. E nevoie de tot mai multă specializare. Autoritatea pentru Digitalizarea României subliniază faptul că alfabetizarea digitală, inclusiv a funcționarilor din sectorul bugetar, este obligatorie, pentru că ei, la rândul lor, trebuie să facă față unor noi cerințe tehnologice. Schimbările se produc într-un ritm accelerat, și fiecare dintre noi trebuie să fim pregătiți”, a mai spus Ursu.
Un subiect fierbinte a fost și impactul inflației asupra veniturilor populației. „Inflația a erodat o parte din creșterile salariale. Pe de altă parte, unele dintre sporurile adăugate în ultimul an au fost, la rândul lor, generatoare de inflație, deoarece mulți au transferat aceste costuri în prețurile finale. Este o spirală care trebuie analizată atent pentru a nu produce efecte negative pe termen mediu și lung”, a concluzionat jurnalistul.