Antena 3 CNN Conferinţe 2,7 miliarde de ambalaje au fost reciclate, în doar un an, prin Sistemul Garanție - Returnare

2,7 miliarde de ambalaje au fost reciclate, în doar un an, prin Sistemul Garanție - Returnare

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 11:06 20 Noi 2024 Modificat la 11:06 20 Noi 2024
sticle reciclate profimedia images
Românii plătesc o garanție pentru fiecare sticlă cumpărată, iar banii îi pot recupera doar dacă returnează ambalajele. Foto: Profimedia Images

Românii au returnat peste 2,7 miliarde de ambalaje prin sistemul de garanție-returnare. Este bilanțul primului an de funcționare a acestui sistem prin care orice sticlă pe care o cumpărăm vine la pachet cu o garanție de 0,50 de lei. 

De un an, românii plătesc o garanție pentru fiecare sticlă cumpărată, iar banii îi pot recupera doar dacă returnează ambalajele. Dacă la început mulți erau sceptici, acum la automatele de la marile magazine se formează cozi cu cei care vor să își recupereze cei 0,50 de lei. Cifrele oficiale ne arată că în ultimele luni, șapte din 10 ambalaje au fost colectate. 

”Acum suntem activi în reciclare și suntem în topul reciclatorilor din România cu o rată de 84% a colectării pe luna trecută, iar aceste cifre vor continua să crească pentru că vedem creșteri de la o lună la alta. Vedem pe străzi, în natură, că nu mai sunt aruncate ambalaje de plastic, sticlă sau aluminiu. Și acesta este un rezultat vizual pe care îl poate vedea oricine”, a declarat ⁠Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO SGR.

Prin Sistemul Garanție-Returnare se colectează ambalajele care ulterior ajung la marii reciclatori ce reușesc să aducă sticlele, dozele și PET-urile sub forma unui alt produs în piață. Până acum, 175.000 de tone de ambalaje colectate prin acest sistem au ajuns în fabricile de reciclare. 

”Ne dorim să atingem într-un mod eficient aceste ținte de colectare și reciclare și mai departe ne dorim să închidem cercul, pentru că vorbim de un model perfect de economie circulară, și să putem să avem acces la materie primă reciclată aici, în România, pe care ulterior să o introducem în ambalajele pe care le punem pe piață”, a spus și Alice Nichita, Asociația pentru Băuturi Răcoritoare. 

Dacă în marile orașe oamenii s-au obișnuit să returneze ambalajele, la sate sistemul se implementează mai greu. Lipsește logistica, adică acele aparate de colectare automată, iar comercianții sunt nevoiți să colecteze manual toate sticlele. 

”La țară sunt unii comercianți care pur și simplu refuză să aplice legea. În legătură cu aceștia, în fiecare lună, Garda Națională de Mediu împreună cu Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor, la fiecare astfel de sesizare, merge și verifică și să știți că amenzile nu sunt deloc mici. Eu cred că și la micile magazine, în viitor, va trebui să găsim modalități de finanțare pentru a susține colectarea automată”, a explicat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

”Evident că sistemul de colectare nu funcționează peste tot la nivelul României, dar atunci când vă uitați la marii retaileri veți vedea că absolut în toate magazinele există astfel de puncte de colectare, pe care le găsiți ori înăuntru, ori în exterior”, a afirmat și Emanuel Pârvulescu, Reprezentant Asociația Retailerilor pentru Mediu.

Despre impactul pe care sistemul de garanție-returnare îl are asupra mediului, dar și despre provocările întâlnite în implementarea lui, s-a discutat la Conferința Economia Circulară - Reciclare și sustenabilitate pentru România viitorului, organizată de Antena3 CNN.

×
x close