Florian Bodog, doctor în medicină şi management, are ca ţintă principală pentru Bihor realizarea unei reţele sanitare care să ofere cetăţenilor servicii medicale de înaltă performanţă chiar la ei în judeţ. Proiectele acoperă întreaga arie de servicii medicale: de la noua Staţie de Ambulanţă Bihor şi modernizarea Maternităţii – până la dotarea Spitalului de Recuperare din Băile Felix.
La doar 41 de ani, Florian Bodog are o carieră universitară solidă, fiind conferenţiar şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Universitatea Oradea. Este căsătorit şi are două fete gemene, Ruxandra şi Teodora, de 13 ani.
Interviu Florian Bodog, candidatul USL în Colegiul 4 Senat Oradea
Sunteți medic, decan al Facultății de Medicină din Oradea și secretar de stat în Ministerul Sănătății. Ce măsuri ar trebui luate pentru a însănătoşi Sănătatea românească.
În primul și primul rând, ar trebui să aplicăm noul pachet legislativ propus de USL, care se află astăzi în dezbatere publică și care va fi depus în noul Parlament, rezultat după alegerile din 9 decembrie, pentru a urma cursul firesc și democratic al procesului legislativ. Ştiţi bine că vechiul proiect pe care vroia să-l impună PD-L, deghizat mai nou în ARD, și cel care a declanşat revolta cetăţenilor, prevedea ca până şi medicina de urgenţă să fie plătită de către pacienţi. În noua variantă, cea a Guvernului USL, prioritate are partea socială a asistenţei medicale, așa cum prevede, de altfel, și politica Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Sunt conştient că nu se pot rezolva toate problemele printr-o lege, însă o lege bună poate fi o fundație solidă pe care să construim pe termen lung. În afară de asta, cred că ar mai fi necesară și o finanțare corespunzătoare a sistemului, precum și de manageri profesionişti, care să gestioneze judicios şi responsabil banii din sistem. Dacă sunt îndeplinite aceste condiţii și dacă vom reuși să îmbunătățim comunicarea cu pacienții, cred că în 2-3 ani lucrurile din sistemul sanitar românesc se vor putea îmbunătăți substanțial.
Foștii miniștri ai sănătății proveniți din județul dumneavoastră și-au trecut printre realizări atragerea unor fonduri importante pentru spitalele din Oradea. Care sunt realizările dumnevoastră de când sunteți secretar de stat în Ministerul Sănătății?
Şi fostul ministru Attila Cseke, şi domnul Ladislau Ritli au adus bani în judeţul Bihor, ceea ce este un lucru foarte bun. De când sunt secretar de stat, am reușit și eu să aduc circa 2 milioane de euro, pentru Centrul Oncologic din Oradea, inaugurat acum câteva zile şi achiziţionarea unui aparat RMN la Spitalul Judeţean. Aceste investiţii permit cetăţenilor accesul la servicii medicale performante, fără să fie nevoiţi să se trateze în spitale private sau să plece în alte oraşe. Erau absolut necesare şi, altminteri, ar fi fost făcute de Primărie din bugetul propriu. Aşa, însă, am reuşit să degrevăm municipalitatea de cheltuieli, ca să poată direcţiona banii spre alte proiecte. Oricum, sunt hotărât să contribui şi la finalizarea celorlalte proiecte începute, cum ar fi blocul operator de la Spitalul Judeţean, reparaţiile capitale de la Neuropsihiatrie, modernizarea Maternităţii, noua Staţie de Ambulanţă Bihor şi a Spitalului de Recuperare din Băile Felix.
Ați pomenit de Centrul oncologic. Ce ne puteți spune despre acest proiect?
Este o mare bucurie că am putut inaugura încă din acest an, Centrul care corespunde celor mai înalte standarde din domeniu, atât în ceea ce privește condițiile, cât și aparatura ultraperformantă. Cred că este una dintre cele mai importante investiţii realizate în ultimii 40 de ani în sistemul sanitar orădean și până la urmă un exemplu de bună practică. S-a realizat într-un timp relativ scurt și prin efortul conjugat al mai multor factori implicați: autorități și firme locale, parlamentari, Ministerul Sănătății. Necesitatea acestei investiţii s-a impus atât datorită numărului mare a bolilor oncologice în judeţul Bihor, cât şi stării improprii a clădirii în care îşi desfăşurau activitatea medicală secţiile de oncologie. Clădirea dată în funcțiune asigură circuitele necesare desfăşurarii în sistem integrat a serviciilor medicale oncologice.
În alegerile parlamentare din 9 decembrie, dumneavoastră candidați pentru un loc de senator în Colegiul 4 Oradea. De ce vă doriţi să fiţi senator?
Pentru că am demonstrat că pot fi util oamenilor şi îmbunătăţirii sistemului medical, iar ca senator, împreună cu echipa USL şi cu administraţia locală, vreau să susţin interesele orădenilor şi ale bihorenilor.
V-aţi gândit deja la câteva iniţiative parlamentare?
Pe de o parte, vreau să fac legi mai bune și care să răspundă nevoilor oamenilor, pe de altă parte să susţin proiectele de dezvoltare ale Primăriei Oradea şi ale Consiliului Judeţean Bihor. Vreau să fiu partenerul orădenilor și al autorităților locale pentru a le facilita accesul și comunicarea cu autoritățile centrale, cu viitorul Guvern USL.
Care sunt principalele axe ale programului USL pentru Oradea?
Împreună cu domnul primar Ilie Bolojan și ceilalți colegi din USL am stabilit câteva priorități pe care fiecare dintre parlamentarii USL din Oradea le va avea pe agenda sa. Ne propunem, așadar, atragerea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite, o infrastructură modernă, asigurată inclusiv prin co-finanțare guvernamentală, cu tot ceea ce înseamnă ea, adică șosea de centură cu pasaje, aeroport funcțional, drumuri mai bune, rețele de apă și canalizare complete, parcuri industriale și, de ce nu, un Parc Științific...
Ce ar însemna, de fapt, acest Parcul Științific?
Ideea unui Parc Științific sau Centru de cercetare, spuneți-i cum vreți, este proiect personal mai vechi de-al meu, inspirat din ceea ce am văzut că se întâmplă în Occident. Ideea am discutat-o recent cu domnul rector Ionel Bungău și domnul primar Ilie Bolojan și, sper eu, să prindă viață cât de curând. Ideea acestui Parc ştiinţific, din care să facă parte “minţile luminate” ale oraşului, tinerii absolvenți care sunt vârfurile de promoții - adică cei mai buni absolvenţi ai Universităţii - este să gândească proiectele de dezvoltare locală în cele mai variate domenii de activitate. Totul, în cadrul unui parteneriat real între Universitate și municipalitate, pentru că, așa cum am mai spus-o, dacă avem Universitate, avem şi dezvoltare urbană și socială.
Ce alte proiecte mai aveți pe lista de priorități?
În domeniul sanitar, mi-am propus să mă implic și pe mai departe în ceea ce înseamnă creşterea calităţii actului medical şi modernizarea continuă a spitalelor din Oradea. De asemenea, îmi doresc ca la sfârșitul mandatului meu de senator, la Oradea să existe un sistem de urgenţă în măsură să salveze cât mai multe vieţi.
Ce mesaj aveți pentru alegătorii din Oradea?
Același mesaj pe care îl am către toți românii: duminică, 9 decembrie să meargă la vot. Asta este tot ceea ce contează. Într-un sistem democratic, votul este instrumentul esențial prin care cetățenii își pot spune cuvântul și pot să decidă. Chiar dacă Parlamentul și parlamentarii nu au astăzi cea mai bună imagine și cu siguranță sunt multe lucruri care se pot îmbunătăți atât în activitatea Parlamentului, cât și în modul în care ne alegem parlamentarii, românii nu trebuie să uite un lucru: fără Parlament și fără participare la vot, nu există viață democratică!