Antena 3 CNN Campanii Romania la vot Nereguli la IICCMER descoperite de corpul de control al premierului

Nereguli la IICCMER descoperite de corpul de control al premierului

3 minute de citit Publicat la 15:43 02 Dec 2012 Modificat la 15:43 02 Dec 2012
Nereguli la IICCMER descoperite de corpul de control al premierului
Foto: Mediafax
Corpul de control al primului-ministru va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu posibile fapte de natură penală comise în perioada 2010-august 2012 la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, prin efectuarea unor cheltuieli de servicii şi deplasări.
   
Decizia a fost luată după ce Corpul de control al primului-ministru a efectuat o verificare la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pentru perioada de activitate cuprinsă între 1 ianuarie.2010-25 august 2012.
   
Cheltuielile invocate sunt legate inclusiv de serviciile contractate pentru fostul preşedinte al Consiliului Ştiinţific al institutului, Vladimir Tismăneanu, şi directorul Mihail Neamţu.
   
Guvernul aminteşte că, prin HG 134/2010 pentru modificarea şi completarea HG nr. 1372/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, a fost modificat cadrul normativ de organizare şi funcţionare a Institutului, fiind eliminat textul care reglementa scopul principal pentru care a fost înfiinţat Institutul în anul 2005, respectiv acela de "Investigare ştiinţifică şi identificare a crimelor, abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe întreaga durata a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii".


   
Prin urmare, arată Guvernul, în perioada 2010-2012 activitatea desfăşurată în cadrul Institutului a constat doar în cercetarea ştiinţifică a istoriei comunismului, fiind astfel modificată, în mod esenţial, raţiunea existenţei acestuia.
   
Pe lângă Institut funcţionează un Consiliu Ştiinţific, care are rolul de a stabili obiectivele generale ale Institutului şi de a analiza rezultatele obţinute în raport cu rolul şi atribuţiile acestuia. Consiliul Ştiinţific este compus din preşedintele acestuia, numit prin decizie a primului-ministru, pe o perioadă de 5 ani şi 14 membri, numiţi tot prin decizie a primului-ministru, la propunerea preşedintelui Consiliului Ştiinţific. Prin decizia primului-ministru nr.112/26.02.2010 a fost numit în funcţia de preşedinte al Consilului Ştiinţific, Tismăneanu Vladimir, iar prin decizia nr.146/28.04.2010 au fost numiţi ceilalţi 14 membri ai Consiliului Ştiinţific din care 3 domiciliază în SUA, 2 în Franţa, unul în Canada, unul în Marea Britanie, unul în Germania, unul în Polonia, unul în Ungaria şi 4 în România.
   
Prin HG 1372 se prevede, în mod expres, faptul că pentru activitatea depusă, preşedintele Consiliului Ştiinţific şi membrii săi nu sunt remuneraţi. Din această normă imperativă rezultă, în mod evident, faptul că preşedintele şi membrii Consiliului Ştiinţific nu sunt salariaţi ai Institutului, că între aceştia şi Institut nu iau naştere şi nu se derulează raporturi de muncă sau de serviciu. Prin urmare, precizează Executivul, întreaga activitate desfăşurată de către preşedintele şi membrii Consiliului Ştiinţific trebuie să se realizeze fără a primi în schimb o remuneraţie sau alte avantaje materiale similare unei remuneraţii.
   
Guvernul arată însă că, în realitate, în perioada 1 martie 2010-31 mai 2012, din bugetul IICCMER au fost decontate cheltuieli cu telefonia mobilă în cuantum total de 43.155,33 lei preşedintelui Consiliului Ştiinţific, Tismăneanu Vladimir, deşi nu au existat raporturi de muncă şi de serviciu conform legii, nefiind încheiat vreun contract individual de muncă sau alt tip de contract în baza căruia să fi dobândit dreptul de a obţine avantaje în bani sau natură.

În plus, Institutul a mai cheltui 105.000 lei pentru a organiza şedinţele Consiliului Ştiinţific, condus de Tismăneanu. Aici sunt incluse cheltuieli cu transportul, cazarea şi masa lui Tismăneanu dar şi a câtorva membri din Consiliu, în ciuda faptului că, nici în acest caz, nu exista o bază legală pentru astfel de cheltuieli. Tot din bugetul instituţiei au mai ieşit, între 2010 şi 2012, peste 170.000 de lei, pentru plata deplasărilor în străinătate ale unor angajaţi ai institutului. În realitate, în invitaţiile primite de aceştia, se specifica faptul că toate costurile vor fi suportate de organizatori.

În total, în cei doi ani, au fost decontate, fără o bază legală, peste 55 de deplasări în Germania, Franţa, Elveţia, Statele Unite, Polonia şi Cehia.

Raportul Corpului de Control mai relevă faptul că în anul 2010, institutul nu a finalizat niciun proiect de cercetare asupra istoriei regimului comunist. iar în 2011 a finalizat unul din cele opt aflate în derulare.

×
x close