Antena 3 CNN Campanii Romania la vot ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Unde, cum, până când puteţi vota. În ce condiţii este VALID votul dumneavoastră

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Unde, cum, până când puteţi vota. În ce condiţii este VALID votul dumneavoastră

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:19 16 Noi 2014 Modificat la 06:19 16 Noi 2014
vot_alegeri_1_49719500.jpg
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. La scrutinul de astăzi românii vor putea vota pe baza buletinului sau paşaportului la secţia la care sunt arondaţi.  În cazul în care nu sunt în localitatea de domiciliu, pot vota în oricare altă secţie după ce completează o declaraţia în care să specifice că nu au mai votat.

 Peste 18,3 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne să-l aleagă pe viitorul preşedinte. La fel ca in primul tur al prezidenţialelor, fiecare alegător votează la secţia la care este arondat. Dacă nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu, puteţi vota la orice altă secţie, cu o condiţie: să daţi o declaraţie în scris, pe propria răspundere, că nu aţi mai votat în acest tur de scrutin. 

Urna specială poate fi solicitată de anumite categorii de persoane dar nu în ziua alegerilor, ci înainte, printr-o cerere scrisă, depusă cel tîrziu pînă la ora 20, în preziua votării. Pot solicita urna persoanele netransportabile şi deţinuţii care nu şi-au pierdut dreptul de vot. De asemenea, şi cei arestaţi la domiciliu pot cere să voteze acasă. Urna specială poate fi solicitata numai în ţară, nu şi în străinătate. Aceasta urnă va fi transportata de o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, sub pază, asigurată de reprezentanţii Ministerului de interne.

Dacă nu ştiţi la ce secţie de vot sunteţi arondat, dar aveţi acces la internet, puteţi accesa site-ul registrulelectoral.ro.

Ca să puteţi vota, aveti nevoie de cartea de identitate valabilă sau de cartea de identitate provizorie. Dacă vă aflaţi în străinătate, puteţi vota cu paşaportul. Tot cu paşaportul votaţi şi în cazul în care aveţi domiciliul în afara ţării, dar vă aflaţi în România în ziua votului. De asemenea, cetăţenii aflaţi în afara ţării trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere.

Pentru votul din străinătate, în turul doi al prezidenţialelor, MAE a suplimentat numărul de cabine de vot şi numărul de ştampile. Pentru a simplifica procesul de vot, formularul pentru declaraţia pe propria răspundere poate fi descărcat de pe internet, de pe site-ul mae.ro, dar şi de pe site-ul Biroului Electoral Central. 

Odată ajunşi în cabina de vot, veţi avea 2 opţiuni pe buletin. Votul dvs este valid doar dacă alegeţi un singur candidat, încadrând ştampila VOTAT în chenarul destinat candidatului ales. Votarea va începe la ora 07.00, şi se încheie seara, la ora 21.00

×
x close