Antena 3 CNN Campanii Romania in miscare România în mişcare: Preşedintele ANSVSA explică riscurile comerţului ambulant

România în mişcare: Preşedintele ANSVSA explică riscurile comerţului ambulant

1 minut de citit Publicat la 13:03 27 Apr 2013 Modificat la 13:03 27 Apr 2013
România în mişcare: Preşedintele ANSVSA explică riscurile comerţului ambulant
Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară, a vorbit la "România în Milşcare” despre comerţul ambulant.
 
”Cel mai sigur comerţ este doar cel care se desfăşoară în târguri, magazine, oboare şi toate spaţiile autorizate sanitar-veterinar. Cei care fac comerţ ambulant o fac pe propria răspundere, pentru că îşi atrag repercusiuni legale. Noi recomandăm, mai ales în apropierea sărbătorilor, ca toţi cetăţenii să cumpere produsele alimentare, fie că sunt de origine animală sau non-animală, numai din spaţiile autorizate”, a spus Mănăstireanu. 
 
Întrebat ce trebuie sa facă un fermier care are miei acum în perioada Paştelui şi vrea să îi vândă, preşedintele ANSVSA a declarat la Antena 3 că acesta ”ar trebui în primul rând să cheme medicul veterinar zonal care emite actele de transport şi de sănătate pentru mieii respectivi. Trebuie să aibă o exploataţie înregistrată sanitar-veterinar, toate animalele crotaliate şi toate documentele pe care le emite medicul veterinar”.

 
Mănăstireanu a făcut şi o serie de recomandări când cumpărăm ouă.
 
”Ouăle trebuie marcate obligatoriu. Este marcajul producătorului, dar şi un marcaj de 0,1,2 sau 3, care ne spune de unde provine oul respectiv. De exemplu, 0 înseamnă că oul provine de la o găină crescută în mod ecologic. 3-ul este pentru cele crescute în sistemul de baterii autorizate. Cetăţenii trebuie să se uite neapărat şi la dată, ca să vadă în ce grad de prospeţime se află produsul”, a explicat Vladimir Mănăstireanu. 
 
În cazul produselor nemarcate, ”ele pot proveni de la producătorii invidiuali şi acolo, cu autorizarea DSV-urilor judeţene, fiecare particular poate să desfăşoare o astfel de activitate şi să îşi vândă propriile ouă, însă trebuie să scrie foarte clar producătorul şi judeţul de origine”.
 

×
x close