Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară, a vorbit la ”România în Mişcare” despre care este protocolul la verificările de lapte şi ce face de fapt ANSVSA, precum şi despre cazurile ieşite din comun.
”Procesul de verificare pleacă de la fermă şi se desfăşoară până ajunge pe galantare, la consumator. Este vorba despre acel concept de la fermă la furculiţă care se aplică tuturor produselor alimentare care ajung pe masa consumatorilor”, a spus Vladimir Mănăstireanu. El a mai explicat că ANSVSA este de fapt autoritatea centrală care coordonează şi asigură toate activităţile sanitar-veterinare, într-un flux unic de comandă şi într-un sistem piramidal.
”Este autoritatea care reglementează sistemul sanitar-veterinar, practic asigurăm şi garantăm sănătatea animalelor, sănătatea consumatorilor, protecţia mediului, protecţia animalelor. Noi elaborăm reglementările. ANSVSA este şi punctul naţional de contact cu UE prin sistemul rapid de alertă”.
Preşedintele ANSVSA a vorbit şi despre sancţiunile aplicate celor care încalcă normele sanitar-veterinare.
”Avem şi amenzi pe care le aplicăm agenţilor economici, iar ele variază de la 600 RON până la 50.000 RON. De exemplu, dacă un agent pune în vânzare produse cu termenul de valabilitate expirat sau produse retrase de pe piaţă de către ANSVSA, amenda este între 30.000 şi 40.000 RON. Pentru substituţia de specie amenda este între 45.000 şi 50.000 RON. Eu zic că nu sunt amenzi tocmai uşoare şi există şi urmări penale în acest caz, pentru că este vorba de fraudă”, a explicat Mănăstireanu.