Antena 3 CNN Campanii Romania in miscare România în mişcare: Ce sunt E-urile şi cât de periculoase sunt pentru sănătate

România în mişcare: Ce sunt E-urile şi cât de periculoase sunt pentru sănătate

1 minut de citit Publicat la 12:07 28 Apr 2013 Modificat la 12:07 28 Apr 2013
România în mişcare: Ce sunt E-urile şi cât de periculoase sunt pentru sănătate
Astăzi vom vorbi despre siguranţă alimentară dar şi despre producători autohtoni care se straduiesc, şi chiar reuşesc, să câştige tot mai mult increderea clientilor, prin calitatea produselor pe care le produc. 
 
Lucru care nu e uşor mai ales în contextul internaţional al atacurilor, în mare parte gratuite, la care au fost supuse recent alimentele produse in România.
 
Nastasia Belc, director al Institutului de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare, a explicat, în ediţia specială "România în mişcare", ce sunt de fapt E-urile, precum şi diferenţele dintre un aditivi, un ingredient ţi o materie primă. 
 
”Aditivii sunt codificaţi cu litera E, dar numele lor înseamnă că se folosesc în proporţie de sub 1%. Între 1 şi 5% se numeşte ingredient, iar peste 5% se numeşte materie primă. Deci este un termen pe care îl folosim convenţional, pentru că se pune în cantităţi foarte mici. Aditivii în Europa sunt codificaţi cu litera E, dar mare parte din ei sunt naturali şi nu sunt periculoşi. Cei care au nişte limite în care trebuie folosişi se ştie clar, avem o listă, o regulă, în care ştim exact doza admisă pentru a nu reprezenta un pericol”, a explicat Conf.dr. Nastasia Belc.

Nastasia Belc a mai adăugat că, în primul rând, ca aditivi se pun cei de culoare, care sunt reprezentați de betacaroten, prezent în morcovi, legume roșii sau galbene.

”Se mai pune acid citric, care este o substanță normală, pe care chiar și noi o metabolizăm în organismul nostru. Se pune sare, pentru conservare. Singura substanță chimică care se pune într-un procent foarte foarte mic este sorbat, care s-a testat ani de zile și s-a văzut că nu are efecte asupra omului. Se pune pentru ca produsul să nu mucegăiască și astfel să influențeze într-un mod negativ organismul”, a spus Nastasia Belc.
 

×
x close