Antena 3 CNN Campanii Romania in miscare Daily Income. Câţi bani face educaţia

Daily Income. Câţi bani face educaţia

1 minut de citit Publicat la 09:58 26 Noi 2014 Modificat la 09:58 26 Noi 2014
tabla.jpg
Foto: Antena 3
Executivul lucrează intens zilele acestea la bugetul de stat pe 2015. Una dintre priorităţi ar trebui să o reprezinte educaţia, altfel România va pierde între 12 şi 17 miliarde de euro în perioada 2015-2025 dacă menţine investiţia în educaţie la nivelul actual, se arată intr-un studiu UNICEF.

Specialiştii arată că o majorare a bugetului educaţiei cu 6% din PIB ar însemna creştere economică de până la 2,95%, faţă de 2%, cât se estimează în prezent. Studiul relevă faptul că dacă numărul absolvenţilor de facultate ar creşte de la 13,6 la sută la 19 la sută în 2025, acest lucru s-ar reflecta şi în PIB, care ar fi mai mare cu aproximativ 3,6 la sută.

În situaţia în care statul va continua să menţină nivelul actual de finanţare pentru educaţiei, România nu se va înregistra nicio creştere semnificativă a mediei anilor de şcoală, iar produsul intern brut ar scădea cu până la 17 miliarde de euro în 2025, echivalentul a 7-9 la sută.

Experţii pun accentul pe investiţii în capitalul uman care, odată susţinut şi dezvoltat, ar aduce numeroase beneficii societăţii: ameliorarea sănătăţii, scăderea criminalităţii şi a dependenţei de prestaţii sociale şi ar avea ca efect şi o mai mare productivitate, cea a României fiind una dintre cele mai mici din UE.

Ministrul Educaţiei speră să primească mai mulţi bani în 2015, dar spune că este o situaţie deloc uşoară.

"România a investit din ce în ce mai puţin în educaţie. Lucrul acesta îl resimţim în fiecare zi în ceea ce înseamnă dezvoltare economică a României, ne afectează. (...) Şi acolo unde investiţia ar da un randament şi putem să creăm nişte profesionişti în domeniu, aceia ne părăsesc", este de părere antreprenorul Ilan Laufer, invitat în emisiunea Daily Income.





×
x close