Există printre noi oameni care par desprinşi din altă lume. Ei s-au oprit din alergarea lor, din goana după "mai mult şi mai bine" şi s-au uitat în jurul lor, iar realitatea pe care au văzut-o a fost cutremurătoare: durerea este purtată cu resemnare de mii de bătrâni, "aruncaţi" la gunoi, după ce zeci de ani i-au ţinut pe băncile şcolii pe copiii şi nepoţii lor.
Foto: Astrid Fekete/ Oana Paun
Aceşti oameni - Marcel şi Artemiza Tănase - au vrut să schimbe ceva. S-au luptat cu sistemul, cu lipsa banilor, iar din dragoste pentru "bătrânii nimănui" au ridicat două case în care nepăstuiţii vremurilor sunt adăpostiţi, hrăniţi şi îngrijiţi cu multă dragoste şi dăruire.
În localitatea Cermei, Arad, într-o curte aproape de marginea comunei este o casă sub acoperişul căreia se întâmplă minuni.
Foto: Astrid Fekete/ Oana Paun
Foto: Astrid Fekete/ Oana Paun
Totul a început în momentul în care domnul Marcel a adus acasă un om al străzii, pe care l-a spălat, l-a hrănit şi l-a îmbrăcat. Însă şi-a dat seama că trebuie să facă mai mult pentru oamenii "aruncaţi" pe străzi, aşa că alături de soţia sa au închiriat o casă - prima dată în localitatea Batăr, judeţul Bihor - unde au strâns mai mulţi bătrâni care erau nevoiţi să îşi ducă zilele la colţ de stradă, cerşind mila şi compasiunea oamenilor.
Totul a luat o amploare nebănuită, iar acum, în prag de iarnă "Locaşul sărmanilor" din Cermei şi Batăr sunt casă pentru peste 40 de bătrâni. Cei de la ambulanţă, dar şi autorităţile locale au numărul de telefon al familiei Tănase, iar atunci când întâlnesc un bătrân imposibil de spitalizat familia Tănase este anunţată, iar ei îl "adoptă" pe bătrân.
Foto: Astrid Fekete/ Oana Paun
Vă întrebaţi cum reuşesc? Ei bine, bătrânii din adăpost NU au pensii, nu au rude, iar copiii lor i-au abandonat în străzi luându-le casele, cei mai mulţi sunt bolnavi, imobilizaţi la pat şi cu o nevoie uriaşă de ajutor.
Foto: Astrid Fekete/ Oana Paun . M-am întristat teribil când am auzit aceste cuvinte, şi i-am replicat: . Mi-am dat seama că răutatea oamenilor este apăsătoare şi are o putere incredibilă
Bătrânii sunt schimbaţi de scutece de mai multe ori pe zi, iar noapte, domnul Marcel se trezeşte în jurul orei 02:00 şi îi mai schimbă încă o dată: "La Locaşul sărmanilor din Cermei sunt bătrânii imobilizaţi la pat. Nu se pot mişca, aşa că faţă de ei trebuie să am o grijă sporită. Alături îmi stau două bătrâne care pot merge şi sunt bucuroase că îi pot ajuta pe cei care trec prin chinuri mari. Una din doamnele care mă ajută a ajuns la noi, adusă printr-o conjunctură specială. Era dependentă de alcool şi din cauza acestei adicţii a căzut şi a făcut fractură de bazin. Noi am ţinut-o la noi şi am pus-o pe picioare. Acum nu a mai pus gura pe băutură şi este bucuroasă să îi slujească pe cei care au nevoie de ea. La noi se întâmplă în fiecare zi minuni şi am învăţat să depindem în fiecare secundă de Dumnezeu", a continuat domnul Tănase.
Foto: Astrid Fekete/ Oana Paun
Foto: Astrid Fekete/ Oana Paun
Poveştile sunt multe, iar minunile care se petrec la cele două case în care sunt adăpostiţi bătrânii sunt şi mai numeroase. Familia Tănase trăieşte din miracol în miracol: "Când ne-am apucat de construcţia noului centru de la Cermei nu aveam bani. Seara am primit un telefon de la un domn din Constanţa care ne-a întrebat:
Foto: Astrid Fekete/ Oana Paun
"În fiecare dimineaţă şi seară merg şi cânt alături de ei, le citesc un cuvânt de încurajare şi stau în mijlocul lor, pentru a le ridica moralul, pentru a-i încuraja şi a le da speranţă", continuă el
Foto: Astrid Fekete/ Oana Paun
Familia Tănase a schimbat viaţa a zeci de bătrâni care treceau prin momente cumplite. Familia Tănase s-a oprit din alergarea de zi cu zi, pentru un trai prosper şi a oferit o mână de ajutor unor suflete greu încercate, triste şi lovite de cei de la care se aşteptau să primească o cană de apă: "Unul din bătrâni a fost adus aici de ambulanţă. L-am acceptat la noi, l-am hrănit şi îmbrăcat. Câteva zile mai târziu am descoperit că el are o fiică. Am contactat-o, însă ea ne-a spus cu nonşalanţă:
Foto: Astrid Fekete/ Oana Paun
Stă în puterea voastră să schimbaţi viaţa cuiva. Poate că nu aveţi tăria necesară să faceţi lucrarea uimitoare pe care o face familia Tănase, benevol şi dezinteresat, dar puteţi să îi ajutaţi pe ei.