Antena 3 CNN Campanii Drapelul Romaniei Locul în care trăiesc drapelele. Aici se găsesc steagurile cu cele mai interesante poveşti de viaţă

Locul în care trăiesc drapelele. Aici se găsesc steagurile cu cele mai interesante poveşti de viaţă

1 minut de citit Publicat la 07:27 05 Noi 2012 Modificat la 07:27 05 Noi 2012
Locul în care trăiesc drapelele. Aici se găsesc steagurile cu cele mai interesante poveşti de viaţă
Foto: wikipedia.org
Steagurile îşi trăiesc viaţa, au momente de glorie şi în final îmbătrânesc. Dar nu mor niciodată. Antena 3 a găsit locul în care ajung steagurile cu cele mai interesante poveşti de viaţă. E vorba de Muzeul Militar unde, în două săli, găsim o istorie de aprope două sute de ani în roşu, galben şi albastru.

August 1916. Luptătorii Regimentului 2 de Grăniceri apără Turtucaia, o localitate situată la sud de Dunăre. Istoria va consemna aici o înfrângere dură pentru trupele româneşti în Primul Război Mondial.  În acelaşi timp, e o luptă de onoare pentru a apăra drapelul regimentului.

Alt exponat, altă poveste glorioasă, dar dramatică. Pe drapel se văd urmele războiului. E rupt, distrus, ars. Dar a supravieţuit. Este stindardul militar al Regimentului 1 de Infanterie Dolj. În 1918, militarii regimentului erau în retragere. Drapelul a fost aproape de mâinile inamicului.

Păstrarea drapelului a fost o misiune de onoare. Dreptul de a folosi cele trei culori ca şi simbol naţional nu a fost deloc uşor de obţinut. Domnitorul Grigore Ghica a trebuit să ceară sultanului aprobare pentru a institui drapele pentru navele comerciale şi pentru unităţile armatei.

Tricolorul a devenit simbol al armatei acum aproape 180 de ani.

Specialiştii muzeului şi-ar dori ca aceste bucăţi de istorie naţională să fie expuse permanent. Nu există spaţiu şi nici condiţile necesare. Aşa că sunt scoase destul de rar din depozit. Aici trăiesc alte sute de exponate. Este însă o încăpere interzisă ochilor din exterior.

Dar poate că viitorul va fi mai bun pentru tricolorul românesc de la Muzeul Militar. Şi poate că va aduce o sală pentru o expoziţie permanentă în ROŞU, GALBEN ŞI ALBASTRU.

Aşteptăm poveşti, poze alături de steagul nostru, filmuleţe şi idei pe contul de Facebook al campaniei "Pe tricolor e scris UNIRE" şi la adresa de e-mail [email protected]

Şi site-ul nostru, www.antena3.ro, va avea
o secţiune dedicată campaniei.

×
Etichete: steag drapel
x close