"Instituţia în sine - care înseamnă procurori specializaţi în cauze de mediu, care au element transfrontalier, cum vedem acum procurorii de la Parchetul European - eu aş spune că în câţiva ani ar trebui să avem instituţia şi probabil că încă în câţiva ani, deci până la sfârşitul mandatului următor, ar trebui să avem şi procurorii efectiv.
Din momentul în care ai înfiinţată instituţia, cum am văzut şi în ţările membre, şi până când s-au recrutat procurorii a durat destul de mult, pentru că e un proces foarte complicat", a spus europarlamentarul Vlad Gheorghe, marţi, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.
De asemenea, s-au făcut paşi importanţi şi în ce priveşte legislaţia în domeniul mediului în Parlamentul European, a mai spus Gheorghe.
"Ce am reuşit noi să facem acum este pe partea de confiscare a beneficiilor rezultate în urma infracţiunilor de mediu şi asta urmează să se aplice imediat.
Merge de la infracţiunile de mediu până la confiscare averilor oligarhilor (...).
Se poate aplica de acum încolo în România, dar cel mai bun lucru este că se poate aplica în toate ţările Uniunii, pentru că până acum avem aceste diferenţe de legislaţie.
De acum încolo, în baza legislaţiei europene - că de aceea este foarte bună Uniunea Europeană, că echilibrează legislaţia peste tot - un procuror sau o altă autoritatea de stat va putea să ia măsuri în baza unei legislaţii obligatorii, dacă infractorii au lucrat în mai multe ţări", a mai explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe despre legislaţia pe mediu în Parlamentul European.
BeEu live din Parlamentul europeanEuroparlamentarul Vlad Gheorghe, despre activitatea Parlamentului European
Publicată de Be EU pe Marţi, 19 martie 2024