Comisarul european de Mediu a explicat despre ce este vorba în schimbarea pe care vrea să o facă în legătură cu legislația cu privire la folosirea pesticidelor.
”În primul rând, cred că ceea ce este important să obținem este minimizarea riscului legat de pesticide din perspectiva omului și a mediului. Pe de altă parte, provocarea este mare, pentru că noi vrem ca fermierii noștri să aibă recolte bune, să poată controla pestele și să ne asigurăm că pesticidele sunt folosite eficient și ca ultimă soluție.
Este foarte important, din perspectiva Green Deal, dar și mai important din perspectiva strategiei biodiversității, este că avem un obiectiv foarte clar să reducem folosirea pesticidelor cu 50% până în 2030 în Uniunea Europeană.
(...) În martie vom veni cu o nouă propunere împreună cu cea legată de restaurarea naturii, vom propune o utilizare sustenabilă a pesticidelor și prin această directivă ne vom atinge obiectivele.
(...) Desigur că sunt întrebări din partea comunităților la care este foarte important să răspundem. (...) Ceea ce este foarte important este sprijinul strategic prin care statele membre își pot arăta susținerea nu doar pentru o cauză, ci și pentru fermieri. (...) Fermierii au o concurență pe piața globală, deci este foarte important ca ambițiile noastre șă fie și ele globale și ca partenerii noștri să ia măsuri similare.
Acestea sunt principalele provocări cu care se confruntă, dar nu trebuie să uităm avantajele. Unul este că vom avea produse mai sănătoase, dar trebuie să reținem că utilizarea pesticidelor costă bani, deci printr-o utilizare eficientă fermierii pot economisi”, a explicat Virginijus Sinkevičius, comisarul european de Mediu.