Autorităţile de la Bruxelles lucrează cu cele de la Kiev pentru a inventaria distrugerile produse de armata rusă, până acum fiind descoperite peste 3.600 de încălcări ale convenţiilor internaţionale.
În acest moment, peste 55.000 de hectare de teren din Ucraina sunt pline cu mine, spune comisarul european pentru Mediu.
Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru Mediu, a vorbit la emisiunea "Be EU cu Sabina Iosub" despre poluarea din Ucraina.
"Mediul înconjurător a devenit o victimă tăcută a războiului, pentru că armata rusă în mod deliberat îşi alege ca ţinte instalaţiile de tratare a apei.
Acest lucru înseamnă că cetăţenii rămân fără apă curată şi că substanţele poluante se revarsă în râuri, la fel şi substanţe chimice de la instalaţiile de tratare, de la depozite chimice sunt deversate în ape", a declarat la Antena 3 CNN Virginijus Sinkevičius, comisar european pentru Mediu.
Potrivit lui Virginijus Sinkevičius, multe hectare de pădure din Ucraina sunt arse sau minate şi vor fi necesare eforturi de deminare, dar acestea vor dura ani de zile.
"În acest moment sunt minate aproximativ 55.000 ha din Ucraina şi s-au deminat doar 7.000 de hectare iar eforturile de deminare vor necesita ca o mare parte din mediul înconjurător să fie afectat.
Prin urmare, am pregătit 50 de recomandări pentru Ucraina, pentru a ne asigura că infracţiunile împotriva mediului sunt şi ele documentate.
Bineînţeles, când avem un conflict, ne concentrăm în primul rând pe pierderile de vieţi omeneşti şi asta este absolut normal. Dar cred că este extrem de important modul în care Rusia răspunde pentru daunele produse asupra mediului, deoarece daunele de mediu vor dura mai mult timp şi vor pune presiune, în mod inevitabil, asupra cetăţenilor", a mai spus comisarul european pentru Mediu.
"În acest moment avem deja peste 3.600 de infracțiuni de mediu, iar valoarea pagubelor produse de peste 54 de miliarde de euro", a precizat Sinkevičius.