„Luăm foarte în serios știrile despre noua variantă extrem de mutată. Știm că mutațiile pot duce la apariția și răspândirea și mai multor variante de virus care pot circula în întreaga lume în decurs de câteva luni, așa că acum este important ca noi toți din Europa să acționăm foarte rapid, hotărât și unit.” a subliniat Ursula von der Leyen. .
La câteva ore după ce a anunțat că va propune activarea unui mecanism de frânare pentru suspendarea zborurilor din Africa de Sud către UE, din cauza apariției unei noi variante de SARS-CoV-2, liderul executivului comunitar a insistat că „toate zborurile către aceste țări ar trebui suspendate” din acea regiune „și din alte țări afectate”.
„[Călătoriile] trebuie suspendate până când vom înțelege clar pericolul pe care îl reprezintă această nouă variantă, iar călătorii care se întorc din această regiune trebuie să respecte reguli stricte de carantină”, a subliniat oficialul.
Pretinzând că a discutat astăzi această situație „în mai multe apeluri telefonice și videoconferințe cu oameni de știință și producători de vaccinuri”, Ursula von der Leyen a subliniat că „suțin și ei pe deplin astfel de măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea internațională a acestei variante”.
„De asemenea, depinde de noi toți, ca cetățeni, să contribuim la un control mai bun al pandemiei. Vă rugăm să vă vaccinați cât mai curând posibil, dacă nu ați făcut-o deja”, a insistat ea.
Purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei Europene, Dana Spinant, a indicat în urmă cu câteva ore că pentru această după-amiază este programată o reuniune a grupului de răspuns la situații de criză (IPCR) al Consiliului, care reunește state membre, instituții europene și experți, în care se va decide apoi activarea mecanismului de frânare de urgență, potrivit Health News.
„Tinem această întâlnire IPCR tocmai pentru că dorim să avem măsuri rapide, coordonate și consecvente pentru a preveni lacune prin care virusul își găsește drumul în Europa”, a adăugat Dana Spinant, în cadrul conferinței de presă zilnice a instituției.
Cert este că executivul comunitar „urmărește foarte îndeaproape evoluția cu privire la această variantă”, lucrând în special „cu Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației, care pregătește o recomandare către aeroporturi și companii aeriene în acest sens”, a spus ea.
În plus, „Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor [ECDC] a clasificat în această dimineață această variantă ca tulpină de interes”, ceea ce înseamnă că necesită monitorizare, a spus purtătorul de cuvânt.
Această nouă variantă a coronavirusului a fost detectată în Africa de Sud, țara africană cea mai afectată oficial de pandemie și care se confruntă cu o nouă creștere a infecțiilor, au anunțat joi oamenii de știință sud-africani.
Varianta identificată până acum ca B.1.1.529 are un număr „extrem de mare” de mutații, potrivit acelor oameni de știință.