Uniunea Europeană a ajuns la un acord care vizează reducerea gazelor cu efect de seră cu cel puțin 55% până în anul 2030 față de 1990.
Acordul a fost votat de către toate cele 27 de state membre ale UE și a fost aprobat luni cu 26 de voturi pentru și o abținere din partea Bulgariei.
Ca urmare a noului acord semnat, executivul comunitar va propune luna viitoare o revizuire amplă a sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).
Sistemul ETS a fost lansat în anul 2005 și obligă centralele electrice, fabricile, companiile aerieme cu zboruri în Europa să cumpere certificare care să acopere emisiile de CO2.
Propunerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de schimbare a sistemului de tarifare a carbonului pentru încălzirea clădirilor și pentru transportul rutier a fost susținută de către Angela Merkel, însă reprezentanți ai mai multor țări precum Slovenia, Letonia, Luxemburg și Polonia și-au arătat îngrijorarea cu privire la o eventuală nedreptate față de europenii cu venituri mai mici.
„Nu îi poți face pe cei bogați mai bogați și pe cei săraci mai săraci. Este o chestiune de corectitudine”, a spus prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, în cadrul deliberărilor.
Conform Reuters propunerea urmează să sufere modificări după negocierea dintre statele membre UE și Parlamentul European, care vor decide forma finală a noilor măsuri ce urmează să fie aplicate. Acest proces poate dura chiar și doi ani.