Antena 3 CNN Be EU UE caută soluţii pentru a-i proteja pe fermieri. Iuliu Winkler: "Ajutăm Ucraina, dar nu cu prețul falimentării propriilor producători agricoli"

UE caută soluţii pentru a-i proteja pe fermieri. Iuliu Winkler: "Ajutăm Ucraina, dar nu cu prețul falimentării propriilor producători agricoli"

Uniunea Europeană caută soluţii pentru a-i proteja pe fermieri, în condiţiile în care presiunea din cauza importurilor din Ucraina nu a scăzut.

UE caută soluţii pentru a-i proteja pe fermieri. Iuliu Winkler: "Ajutăm Ucraina, dar nu cu prețul falimentării propriilor producători agricoli"
UE caută soluţii pentru a-i proteja pe fermieri. Iuliu Winkler: "Ajutăm Ucraina, dar nu cu prețul falimentării propriilor producători agricoli"
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2024   •   10:45

Au fost proteste masive ale agricultorilor la începutul acestui an, care le-au adus acestora concesii importante, însă mai este de lucru.

Asta şi în condiţiile în care Republica Moldova este şi ea în proces de aderare, iar produsele agricole de acolo trebuie aduse, de asemenea, la standarde europene şi nu trebuie să perturbe o piaţă deja fragilă.

Subiectul a fost discutat în emisiunea "Be EU cu Sabina Iosub".

Iuliu Winkler, europarlamentar, spune că "este foarte important să ajutăm Ucraina, dorim să ajutăm Ucraina, dar nu cu prețul falimentării propriilor producători agricoli".

"În România, în Polonia, vedeți că avem aceste mișcări ale fermierilor, vedeți că avem piețe perturbate și atunci spunem noi, în Parlamentul European, o parte dintre deputați, este foarte important să ajutăm Ucraina, dorim să ajutăm Ucraina, dar nu cu prețul falimentării propriilor producători agricoli", a transmis Iuliu Winkler.

Taxele vamale pentru produsele din Moldova au fost anulate

"Avem un acord de asociere cu Republica Moldova și avem un acord de comerț liber cu Republica Moldova. Avem, acum, sigur că acordul de comerț liber prevede anumite contingente și anumite tarife și avem acum o decizie care a fost unanim sprijinită - de anulare a tuturor taxelor vamale pe care le aplicăm la produsele agricole care provin din Republica Moldova".

Potrivit europarlamentarului Iuliu Winkler, Moldova are un sector agricol redus în dimensiuni şi nu poate perturba piaţa.

Margarida Marques: Sprijinim Ucraina şi Moldova, dar protejăm şi drepturile românilor

Europarlamentarul Margarida Marques spune că trebuie să fie un echilibru.

"Trebuie să găsim un echilibru. Bineînțeles că știm că economia moldovenească nu se poate compara cu economia ucraineană. Dar știm că pentru a sprijini aceste țări, cetățenii europeni pot spune "da, sprijiniți Moldova și Ucraina, dar noi trebuie să plătim pentru asta".

Deci, asta este ceea ce nu vrem. Vrem să sprijinim Moldova, să sprijinim Ucraina, dar, în același timp, să protejăm drepturile poporului polonez și ale poporului român. Acest lucru este foarte important", a punctat Margarida Marques.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Toți românii vor avea acces la servicii medicale de depistare a bolilor grave, din 1 iulie
x close