Antena 3 CNN Be EU Uniunea Europeană, cheia infrastructurii în România. Cum poate fi schimbată soarta transporturilor

Uniunea Europeană, cheia infrastructurii în România. Cum poate fi schimbată soarta transporturilor

1 minut de citit Publicat la 20:28 25 Mar 2017 Modificat la 20:28 25 Mar 2017
o_1bc3bjbt6i2e1563bm61m6t1qb98.jpg
Foto: Pixabay

Uniunea Europeană pregătește mai multe pachete legislative privind reglementarea transporturilor.

Se vorbește despre o politică unitară în cazul transporturilor feroviare, precum și de noi măsuri ce privesc transportul rutier.

Europarlamentarul Claudia Țapardel a fost invitata Sabinei Iosub, la Be EU, unde a explicat ce urmează și cum ne va afecta, după ce dinspre Parlamentul European se aud voci care insistă pe o sporire a investițiilor în acest domeniu, în țările Europei Centrale și de Est.

”Vorbim de măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în Europa Centrală și de Est sau de protecția socială a muncitorilor din sectorul rutier. Eu mă aștept să se discute de înființarea Agenției pentru Transportul Rutier, care va reglementa toate aceste aspecte, securitatea traficului, definirea corectă a dumpingul social. Firmele din Centrul și Estul Europei cred că oferă servicii de calitate la prețuri mai mici, pentru că forța de muncă este plătită mai prost. Și nu cred că ar trebui să ne pună piedică, pentru că altfel nu vor mai putea face față pieței europene” spune Claudia Țapardel.

Legat de transportul feroviar, sector care în România mai degrabă a involuat după Revoluție, acesta ar putea avea un rol mai important în viitorul UE.

”Vorbim de schimbarea transportului de persoane și mărfuri dinspre rutier spre feroviar. Avem o infrastructură învechită, dar avem o rețea foarte mare, care are nevoie de modernizare, nu trebuie făcută de la zero. Când vorbim de căile navigabile interne, avem problema dragării Dunării. Constanța este al patrulea port ca mărime din UE, ar putea deveni un hub foarte important al Europei. Dunărea este ca un pod între Vestul și Estul Europei” a mai spus Claudia Țapardel.

”I-am făcut să înțeleagă pe colegii mei că, pentru dezvoltarea întregii Uniuni este necesară depășirea prăpastiei nivelului de infrastructură dintre Vest și Est. Cred că multe țări din Centru și Est au și un potențial turistic mare și cred că i-am convins că este important să investim” consideră Claudia Țapardel.

Această rubrică este realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European

×
x close