Gheorghe arată că Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult, deși politica de sancțiuni graduale "l-a încurcat foarte mult" pe liderul rus Vladimir Putin.
Europarlamentarul, care estimează - așa cum au făcut-o deja mulți analiști militari și politicieni - că Putin își va campania militară, a declarat la Be EU, că războiul Rusiei în Ucraina depinde de banii europeni.
"De la Putin spre Europa este o conductă cu gaz și petrol. Dinspre Europa către Rusia e o conductă cu bani, asta e realitatea", a spus el.
Interdicția importurilor petroliere necesită acordul tuturor statelor din blocul comunitar și este de notorietate opoziția recent reiterată de Ungaria.
Vlad Gheorghe: "Ungaria a spus Rusiei doar 'da' până acum"
"Ungaria plătește pentru gazul rusesc de patru ori mai puțin decât plătește Republica Moldova. Este efectul relației privilegiate Rusia - Ungaria, nu rezultatul unei puteri de negociere deosebite a Budapestei.
Când te pui într-o astfel de poziție față de Rusia, începi să ai probleme dacă mai spui și 'nu'. Ei au spus doar 'da' până acum.
Există această dependență (de gazul și petrolul rusesc, n.r.), pentru că unele țări au înțeles foarte greșit Rusia lui Putin.
Inclusiv Germania, dar Germania s-a trezit foarte repede, nu prin meritul politicienilor, ci al cetățenilor, care organizat proteste masive și au pus presiune pe decidenți, care, la rândul lor, și-au adaptat politica.
Vlad Gheorghe: "Ungaria nu va mai putea continua ca până acum în relația cu Vladimir Putin"
Există disponibilitate în rândul statelor membre de a ajuta Ungaria, dar trebuie să înțeleagă și ei că lucrurile nu mai pot merge așa.
Cred că țările precum Ungaria mai au nevoie de puțin timp pentru a înțelege această realitate.
Este o realitate nouă. Ei nu vor mai putea face ce au făcut până acum, inclusiv în relația cu Putin", a estimat europarlamentarul Vlad Gheorghe.
In direct, din Parlamentul EuropeanVlad Gheorghe, despre prioritatile Parlamentului European
Publicată de Be EU pe Miercuri, 11 mai 2022
Ministru francez: "Acordul pe embargoul petrolier, posibil în această săptămână"
Ministrul francez al Afacerilor Europene, Clement Beaune, a declarat că statele din blocul comunitar ar putea ajunge în câteva zile la un acord asupra interzicerii tuturor importurilor petroliere din Rusia.
"Cred că am putea să încheiem un acord în această săptămână", a spus Beaune, marți, la postul TV LCI, conform Reuters.
Ungaria este cel mai vocal opozant al unui embargo asupra petrolului rusesc.
Presa internațională a relatat că Orban a fost vizitat, luni seară, la reședința sa de la Castelul Buda, de Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.
"Am făcut progrese, dar este nevoie de noi eforturi", a scris Von der Leyen pe Twitter.
Ea susține că discuția cu Orban a ajutat la "clarificarea aspectelor privind sancțiunile și securitatea energetică".
Ungaria vrea banii europeni blocați pentru problemele pe care Budapesta le are cu statul de drept
Potrivit unor surse din cadrul Uniunii Europene, executivul comunitar propune țărilor precum Ungaria, Slovacia și Republica Cehă acces la petrolul adus pe cale maritimă din alte state decât Rusia.
La rândul său, Ungaria solicită sute de milioane de euro pentru a-și adapta rafinăriile să folosească țițeiul brut Brent, în locul celui rusesc.
De asemenea, guvernul de la Budapesta încearcă să obțină deblocarea sumei de 7,2 miliarde de euro din Facilitatea de Redresare și Reziliență post-pandemie.
Suma a fost blocată din cauza problemelor pe care Ungaria le are cu respectarea statului de drept.