Uniunea Europeană a pus în aplicare un set de reguli pentru a consolida protecția socială. Aceste reguli includ cerințe minime privind condițiile de muncă, cum ar fi, de exemplu, timpul de lucru, munca cu fracțiune de normă, drepturile lucrătorilor la informare cu privire la aspectele importante ale angajării și detașarea lucrătorilor.
Timpul de lucru
În ceea ce privește timpul de lucru, ne uităm la faptul că legislația europeană în domeniul timpului de lucru stabilește drepturi individuale pentru toți lucrătorii, cu un maxim de 48h de muncă pe săptămână, concediu anual plătit de cel puțin 4 săptămâni/an, perioade de odihnă și norme privind munca pe timp de noapte, munca în schimburi și modelele de muncă.
Protecția pentru noile forme de muncă
Legislația stabilește măsuri de protecție, cum ar fi limitarea duratei perioadei de probă la șase luni, introducerea formării obligatorii gratuite, interzicerea contractelor restrictive.
Lucrul la distanță
Este important pentru a se asigura că folosirea intensă a instrumentelor digitale nu afectează drepturile angajaților. Parlamentul a solicitat o normă la nivel european care să permită acestora din urmă să se deconecteze de la serviciu în afara orelor de program, fără a avea de suferit consecințe.
Mobilitatea lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene
Normele Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de protecție socială ale statelor membre garantează libera circulație a persoanelor pe teritoriul Uniunii Europene în vederea studiilor sau muncii, fără ca aceștia să își piardă parțial sau în totalitate drepturile de securitate socială. Legislația Uniunii Europene reglementează concediul de boală, concediul de maternitate sau paternitate, familia, șomajul și alte avantaje similare ce se află în curs de revizuire.