Eugen Tomac a vorbit, în cadrul emisiunii Be EU, despre rezultatul foarte strâns al referundumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Europarlamentarul afirmă că „Republica Moldova este un stat care se luptă cu un monstru zi de zi”, iar în lipsa Uniunii Europene, țara vecină nu ar fi reușit să facă față mecanismelor pe care Rusia le-a pus în aplicare.
„Toată lumea este surprinsă de scorul foarte strâns al rezultatului privind referendumul din Republica Moldova. Pentru mine nu a fost o surpriză, dintr-un motiv foarte simplu: cunosc în detaliu percepțiile pe care le au marea majoritatea a cetățenilor Rep. Moldova față de ce se întâmplă acolo și, evident, riscurile la care este expusă țara privind propaganda și dezinformarea.
Românii din Rep. Moldova au fost supuși unui lung proces de deznaționalizare. În acest tablou, este foarte greu să manipulezi populația. Iată că nici războiul, nici refugiații ruși care și-au lăsat casele și au fugit de Putin în Moldova, nu au schimbat o bună parte din populație.
A existat și erodarea guvernării, o guvernare monocoloră, pro-europeană, care a făcut pași semnificativi dar care mai are mult de lucrat pentru a fi credibilă în pas cu ce așteaptă cetățenii. Aici a existat un mix în ceea ce privește dezinformarea și implicarea categorică a Rusiei. Pentru Putin, referendumul privind integrarea europeană a fost o țintă de top. A fost o implicare uriașă a Rusiei în încercarea de a influența referendumul.
Dacă nu exista UE, Ucraina ar fi fost cucerită în câteva săptămâni. Dacă nu ar fi existat UE, Rep. Modlova nu ar fi avut o majoritate pro-europeană și un președinte capabil să se bată cu instrumentele Rusiei. Practic, Rep. Moldova este un stat care se luptă cu un monstru zi de zi.
Eu sunt optimist și mulțumit că o bună parte a societății a înțeles miza acestui referendum, care, de bine de rău, a trecut cu un „da” care arată că societatea vrea să își urmeze acest drum. Desigur, nu trebuie ignorată cealaltă parte care nu este convinsă sau a fost suficient de puternic influențată de Rusia să spună „nu”. Acest „nu” cântărește foarte greu în ceea ce privește viitorul pe care trebuie să îl urmeze Moldova, în condițiile în care urmează turul doi al alegerilor, cu o miză uriașă.
Eu cred că UE trebuie și va rămâne angajată pe susținerea Rep. Molodva să își consolideze instituțiile. Dacă nu ar fi existat acest suport, inclusiv din partea României, Rep. Moldova nu ar fi reușit să facă față mecanismelor pe care le-a pus Rusia în aplicare”, a afirmat Eugen Tomac.