România va primi mai multe fonduri europene pentru cercetare și inovare, începând din 2020.
120 de miliarde de euro - acesta este bugetul pentru programul Horizon Europe, adoptat în Parlamentul European, cu peste 500 de voturi. Un astfel de buget face ca Uniunea Europeană să rămână competitivă, declară raportorul din partea PPE Christian Ehler.
Cel puțin 35% din buget va merge spre susținerea obiectivelor climatice la nivel european.
Horizon Europe trebuie să fie un program mai ambițios, dar și mai simplu, mai clar și mai accesibil, spune raportorul S&D Dan Nica.
"Va fi cel mai mare proiect de cercetare din lume. Dimensiunea nu este singura măsură, dar cred că este un semnal important că Europa, în concurența la nivel global, vrea să fi un lider în ce privește inovația. Adoptăm o cultură a inovației în Europa și suntem rapizi în a aloca bani pentru cercertare", a spus Christian Ehler, în interviul exclusiv acordat Sabinei Iosub, la "Be EU".
La rândul său, europarlamentarul Dan Nica afirmă că prin programul Horizon Europe se urmărește și ca cercetătorii, inclusv cei români, să fie plătiți mai bine.
"Am obținut pentru România o sumă de două ori mai mare decât cea alocată pentru țările din EU13, țări mai puțin dezvoltate, care au avut un acces mai dificil la fonduri. Această sumă este alocată în mod special, ca un fond de coeziune, ca să fim siguri ca banii pentru cercetare vor ajunge și în aceste țări și cei care sunt cercetători vor putea să aplice", a declarat Dan Nica.