Dintre ţările Uniunii Europene, România are cele mai mici venituri la buget, ca procent din PIB. Bulgaria este o ţară mai săracă decât România, dar strânge la buget mai mulţi bani decât România.
Veniturile per capita, la paritatea puterii de cumpărare, sunt de 70% din media UE în România şi doar de 53% în Bulgaria
Dar, pe ansamblu, România a cheltuit anul trecut 42,2% din PIB – având un deficit bugetar de 102 miliarde de lei. Ungaria a cheltuit 51,6% din PIB, iar Polonia 48,8% din PIB – sumele acestea colosale fiind, fireşte, în bună parte pentru combaterea pandemiei. Polonia şi Ungaria sunt însă solvabile.
Fără pandemie, Polonia ar fi ajuns în 2021 pe excedent bugetar (excedent pe care Germania îl înregistra de zece ani), în vreme ce România se aştepta la un deficit record pentru anii fără criză - undeva la 6% din PIB. Aşa că nu este de mirare că deficitul a ajuns în 2020 la 10% din PIB şi nici de mirare nu va fi că va urma o corecţie dureroasă. Aşa că problema veniturilor statului va fi vitală pentru următorul deceniu.
Unde sunt cele mai mici salarii din România
Locuitorii din Harghita câştigă cel mai puţin din întreaga ţară, dacă ne referim la salariul mediu: mai exact, 2.500 de lei net. Lefurile lor sunt aproape de două ori mai mici faţă de cât încasează, de exemplu, bucureştenii. Harghitenii au ajuns în această situaţie pentru că nu doresc sau nu reuşesc să se angajeze uşor decât în comunitatea maghiară.
Cele mai modeste salarii din România le încaseză locuitorii din Harghita, Maramureş şi Teleorman, potrivit stastisticilor oficiale.
Locuitorii din Harghita câştigă cel mai puţin din întreaga ţară
Locuitorii din Harghita au ajuns să fie cel mai slab plătiţi din întreagă ţară pentru că, spun specialiştii în recrutare, nu sunt dispuşi sau nu reuşesc să se angajeze în afara comunităţii maghiare.
"Comunităţile sunt foarte unite acolo şi oamenii nu pleacă din Harghita, nu pleacă din comunitatea lor, prin urmare sunt nevoiţi să stea acolo şi să accepte ce găsesc", explică George Butunoiu, specialist recrutare.
Un ospătar din Capitală câştigă dublu faţă de un chelner din Harghita
"O mie de euro cel puţin se câştigă într-o buna parte din restautantele din Bucureşti", adaugă specialistul în recrutare.
Autorităţiile locale se simt neputicioase în a atrage investitori şi cer să li se returneze mai mulţi bani la buget din taxele şi impozitele plătite de localnici.
Doar bugetarii sunt cei care nu resimt aceste discrepanţe salariale dintre diversele judeţe alte ţării.
În Bucureşti, salariul mediu net trece de 4.300 de lei
De altfel, Capitala este singurul loc din ţara unde venitul mediu depăşeşte pragul de 4.000 de lei.
Salarii generoase, de peste 3.600 de lei net, încasează în România şi locuitorii din Cluj sau Timişoara.