Comisia Europeană a anunţat că Moldova va primi fondurile între 2021 şi 2024 pentru a ajuta ţara să îşi revină din punct de vedere economic după pandemia de coronavirus şi pentru a promova investiţiile.
Totuşi, banii nu vin fără condiţii, iar printre acestea se numără şi o reformă judiciară şi una anti-corupţie.
"Republica Moldova se află la o răscruce. Acest plan pentru redresarea economică a Moldovei reprezintă un efort fără precedent pentru a ajuta țara să își accentueze eforturile de reformă în interesul poporului", a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Banii europeni, care vor veni în Moldova sub forma unor împrumuturi, granturi şi investiţii, sunt meniţi să accentueze creşterea economică şi vor fi concentraţi pe dezvoltarea unor domenii precum tehnologia digitală, infrastructură şi educaţie, notează Euronews.
Anunţul Comisiei Europene de a ajuta Moldova cu 600 de milioane de euro vine în contextul în care moldovenii organizează alegeri parlamentare anticipate.
Astfel, oamenii vor ieşi la urne, din nou, pe 11 iulie, pentru a alege un nou parlament.
Alegerile parlamentare anticipate au fost declanşate după ce preşedintele Maia Sandu a dizolvat Parlamentul, acesta fiind dominat de o majoritate pro-rusă condusă de fostul preşedinte al Moldovei, Igor Dodon.
Un sondaj efectuat în urmă cu o lună în Moldova arăta că mai mult de două treimi dintre respondenţi susţin aderarea la Uniunea Europeană.