Antena 3 CNN Be EU Regulile stricte pe care europarlamentarii trebuie să le respecte după alegeri

Regulile stricte pe care europarlamentarii trebuie să le respecte după alegeri

Standardele de conduită pentru membrii Parlamentului European

reguli stricte europarlamentari
Reguli stricte pe care europarlamentarii trebuie să le respecte după alegeri
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iun 2024   •   12:43

Europarlamentarii nou aleși trebuie să respecte anumite reguli și standarde de conduită, conform statutului lor și regulilor Parlamentului European. Aceste reguli sunt menite să asigure integritatea, transparența și responsabilitatea în activitatea lor.

Duminică, la ora 22:00, în direct la Antena 3 CNN şi pe antena3.ro veţi afla primii care sunt rezultatele alegerilor europarlamentare şi locale 2024 și datele singurului EXIT-POLL din România realizat de Curs-Avangarde.

Europarlamentarii trebuie să evite orice situație care ar putea genera un conflict de interese. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să participe la decizii în care au un interes personal sau financiar. Trebuie să declare orice interese financiare, profesionale sau alte interese care ar putea influența activitatea lor parlamentară.

În plus, trebuie să declare toate cadourile și invitațiile de ospitalitate primite în exercitarea funcției lor şi trebuie să publice o declarație de interese financiare, care este actualizată periodic și accesibilă publicului.

Europarlamentarii nu pot desfășura activități profesionale sau comerciale care sunt incompatibile cu funcția lor de deputat european. Sunt interzise activitățile care ar putea aduce prejudicii reputației Parlamentului European sau ar putea influența în mod necorespunzător independența și imparțialitatea lor. Resursele și facilitățile oferite de Parlamentul European, birouri, echipamente, bugete de deplasare, trebuie folosite exclusiv pentru activitățile parlamentare și nu pentru scopuri personale sau comerciale. Bugetele alocate trebuie gestionate cu responsabilitate și transparență, respectând regulamentele financiare ale Parlamentului.

Europarlamentarii au obligația de a respecta confidențialitatea informațiilor sensibile sau clasificate la care au acces în exercitarea funcției lor. Divulgarea neautorizată a unor astfel de informații poate duce la sancțiuni disciplinare și legale.

Deputaţii europeni sunt obligați să participe activ la lucrările Parlamentului European, inclusiv la sesiuni plenare, reuniuni de comisii și alte activități legate de mandatul lor. Absențele nejustificate pot duce la sancțiuni financiare și disciplinare.

Ei trebuie să respecte regulile privind interacțiunile cu lobby-iști și grupuri de interese, asigurând transparența și evitarea influențelor necorespunzătoare. De aceea sunt nevoiţi să declare întâlnirile oficiale cu reprezentanți ai grupurilor de interese.

Europarlamentarii sunt încurajați să raporteze orice abateri de la normele de conduită ale colegilor lor, protejând astfel integritatea instituției. Există mecanisme și proceduri de raportare a comportamentului necorespunzător, inclusiv protecția avertizorilor de integritate.

Respectarea acestor reguli și standarde este esențială pentru a menține încrederea cetățenilor în Parlamentul European și pentru a asigura o guvernare eficientă și responsabilă. Europarlamentarii nou aleși trebuie să fie conștienți de aceste obligații de la începutul mandatului lor și să acționeze în conformitate cu acestea pe tot parcursul activității lor parlamentare.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close