Antena 3 CNN Be EU Intră în vigoare regulamentul UE pentru piețele digitale, care interzice practicile neconcurențiale și neloiale ale furnizorilor de servicii

Intră în vigoare regulamentul UE pentru piețele digitale, care interzice practicile neconcurențiale și neloiale ale furnizorilor de servicii

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 15:06 31 Oct 2022 Modificat la 15:09 31 Oct 2022
digital
Sursa foto: hepta

Este un regulament conceput pentru a pune capăt practicilor neloiale ale întreprinderilor care acționează în calitate de controlori de acces în economia platformelor online.

Conform precizărilor de pe site-ul Comisiei Europene, sunt vizate platformele digitale ce reprezintă un loc de întâlnire important al utilizatorilor comerciali cu consumatorii și care, din poziția de care beneficiază, pot acționa ca un organ de reglementare privat, generând astfel blocaje în economia digitală.

În mod concret, este vorba despre serviciile de intermediere online, cum ar fi magazinele de aplicații, motoarele de căutare online, serviciile de socializare în rețea, anumite servicii de mesagerie, serviciile platformelor de partajare a materialelor video, asistenții virtuali, browserele web, serviciile de cloud computing, sistemele de operare, piețele online și serviciile de publicitate.

Desemnarea controlorilor de acces   

Există trei criterii principale pe baza cărora o societate se încadrează în domeniul de aplicare al DMA (Digital Markets Act):

  • să fie suficient de mare încât să aibă un impact pe piața internă – atunci când societatea realizează o anumită cifră de afaceri anuală în Spațiul Economic European (SEE) și furnizează un serviciu de platformă esențial în cel puțin trei state membre ale UE;
  • să controleze un canal important prin care întreprinderile utilizatoare intră în legătură cu consumatorii finali – în cazul în care societatea furnizează un serviciu de platformă esențial lunar unui număr de peste 45 de milioane de utilizatori finali activi stabiliți sau situați în UE și anual unui număr de peste 10 000 de utilizatori comerciali activi stabiliți în UE;
  • să dețină o poziție solidă și durabilă – în cazul în care societatea a îndeplinit al doilea criteriu în ultimii trei ani.

DMA stabilește o listă de acțiuni permise și acțiuni interzise pe care controlorii de acces vor trebui să o respecte în operațiunile lor zilnice, pentru a asigura piețe digitale echitabile și deschise.

Sunt menționate practici neconcurențiale, precum favorizarea propriilor servicii sau împiedicarea utilizatorilor comerciali ai serviciilor lor să ajungă la consumatori.

Sunt enumerate, de asemenea, practici neloiale, cum ar fi impunerea unor condiții de acces inechitabile la magazinul de aplicații sau împiedicarea instalării de aplicații din alte surse

Etapele următoare

Odată cu intrarea sa în vigoare, regulamentul (DMA) va începe să se aplice în termen de șase luni, adică începând cu data de 2 mai 2023.

În termen de două luni de la această dată, adică cel târziu până la 3 iulie 2023, dacă îndeplinesc pragurile stabilite în DMA, potențialii controlori de acces vor trebui să notifice Comisiei serviciile lor de platformă esențiale.

După ce Comisia va primi notificarea completă, va avea la dispoziție 45 de zile lucrătoare pentru a evalua dacă întreprinderea în cauză îndeplinește pragurile și pentru a o desemna drept controlor de acces.

După desemnarea ca atare, controlorii de acces vor avea la dispoziție șase luni – adică până la 6 martie 2024 – pentru a se conforma cerințelor prevăzute în DMA.

×
x close