Antena 3 CNN Be EU Rareş Bogdan, după anunţul lui Marcel Ciolacu de a da în judecată Austria: "Nu poate avea loc decât după un nou refuz"

Rareş Bogdan, după anunţul lui Marcel Ciolacu de a da în judecată Austria: "Nu poate avea loc decât după un nou refuz"

Alin Tarnovschi
2 minute de citit Publicat la 14:31 15 Sep 2023 Modificat la 14:31 15 Sep 2023

"Cred că nu trebuie să ne oprim. Demersurile noastre trebuie să continue, trebuie să stăm sus cu subiectul Schengen, nu trebuie să îl lăsăm de pe agenda intereselor noastre comune, indiferent de partid, indiferent de poziţie. E o zi luminoasă, o zi minunată, pentru faptul că am scăpat de MCV în mod oficial, după negocieri duse foarte bine de Cătălin Predoiu, anul trecut.

E un lucru important. Dar, e doar un pas spre recunoaşterea României ca un stat funcţional pe deplin şi cu aceleaşi drepturi şi aceeaşi funcţionalitate ca orice stat european. Schengen este pasul definitiv, pasul final, este un pas care poate să arate o Românie în cu totul altă lumină. Acum, sigur că nu e rău ceea ce a declarat Marcel Ciolacu, dar trebuie să ştiţi că, practic, demersul domniei sale nu poate avea loc decât după un refuz pe care eu refuz să cred că mai trebuie să aibă loc.

În acest moment, Guvernul României, condus de Marcel Ciolacu, poate să se ralieze demersului unui cetăţean român, pe numele lui Eugen Tomac, europarlamentar, care pe data de 6 februarie, adică înainte cu o zi de expirarea termenului conform tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, a atacat decizia Austriei de pe 8 decembrie. Potrivit regulamentelor, poţi ataca în termen de 60 de zile. Un stat, un cetăţean sau o instituţie poate ataca în 60 de zile o decizie.

Guvernul nu poate decât să se ralieze acestui demers pentru că e singura cale pe care o avem la dispoziţie şi dacă tot este făcut acest demers la care se raliază şi Comisa Europeană, care a transmis CJUE că susţine demersul pe care l-a iniţiat un cetăţean român împotriva Austriei, aşa că Guvernul României ar trebui să ia în calcul să se alăture acestui demers deja început, deja înregistrat şi nu să aşteptăm un nou refuz.

Trebuie să avem grijă la cele două Consilii JAI din noiembrie şi decembrie să nu aibă loc (n.r. un nou refuz). Faptul că ne susţin toate ţările europene, faptul că preşedinta Comisiei Europene susţine România şi vorbeşte deja de România în Schengen trebuie să ne oblige să jucăm mult mai apăsat pentru că România nu conştientizează încă de faptul că are o fereastră de oportunitate uriaşă şi că forţa României la nivel european, şi din punct de vedere geostrategic şi al influenţei, este net superioară altor state. Aşa că primul pas pe care îl poate face Marcel Ciolacu este ca în discuţiile pe care le au săptămâna viitoare cu reprezentanţii OMV, care au anunţat pe site-ul oficial al companiei că vor avea discuţii despre legea offshore şi încercarea de modificare a legii offshore cu statul român, trebuie să înţeleagă extrem de clar că trebuie să folosim condiţionările şi democraţia şi diplomaţia economică în demersul nostru.

Eu nu vorbesc despre şantaje sau condiţionări. Folosesc un termen mult mai elegant. Trebuie să îi ia parteneri, în toate formele posibile. Să li se explice în mod clar că noi nu vom modifica legea offshore, că milioanele de metri cubi pe care le vor scoate din Marea Neagră, din Neptun Deep, să fie vândute de statul român şi nu de un stat terţ sau de un partener în acest proiect grandios, care va aduce între 120 şi 130 de milioane de metri cubi pe zi, în România. Vom deveni jucători, alături de Norvegia, la nivelul întregului continent european", a declarat Rareş Bogdan.

×
TOP articole
x close