Antena 3 CNN Be EU Provocările majore ale viitorului Parlament European. Jaume Duch: "Trebuie să fim pregătiți pentru schimbările la nivel internațional"

Provocările majore ale viitorului Parlament European. Jaume Duch: "Trebuie să fim pregătiți pentru schimbările la nivel internațional"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:28 20 Ian 2024 Modificat la 10:32 20 Ian 2024

"Anul 2024 este un an al alegerilor europene. De fapt, alegerile vor avea loc în mai puțin de 20 de săptămâni. Într-un fel, partidele politice și reprezentanții lor din Parlamentul European, candidații încep să se pregătească pentru alegerile europene și aceste alegeri vor fi probabil mai importante decât cele precedente, din 2019 sau din 2014, din mai multe motive. Lumea devine mai complicată.

Uniunea Europeană a devenit mai puternică decât acum cinci ani, acest parlament joacă un rol foarte important. Așa că da, există o mare provocare, aceste alegeri europene și consecințele alegerilor", a spus purtătorul de cuvânt al PE.

Întrebat de către Sabina Iosub, ce se va întâmpla după alegeri, Jaume Duch a spus:

"În primul rând, cetățenii vor avea 720 de membri, dintre care 33 de parlamentari români.

Citește și: Se limitează cash-ul în toată Uniunea Europeană ! Economist român: "Există pericolul tulburărilor sociale"

La ultimele alegeri europene, cele din 2019, au votat 200 de milioane de europeni

Este destul de multă lume care votează în același timp pentru același parlament. Și apoi, bineînțeles, în funcție de rezultatele alegerilor vom vedea cine a fost ales europarlamentar, vom vedea ce fel de majorități există, care este cel mai important grup politic sau familie politică și care sunt consecințele politice ale acestor majorități sau minorități, de exemplu, pentru alegerile președintelui Comisiei Europene, pentru negocierea unui program de lucru, cu următoare Comisie Europeană, pentru alegerea comisarilor, inclusiv comisarului român, după vacanța de vară și apoi, bineînțeles, prioritățile acestui Parlament pentru următorii cinci ani.

Desigur, ca și în cazul alegerilor naționale, în funcție de rezultatul alegerilor, se va stabili direcția pe care UE o va lua în următorii cinci ani, care ar putea fi una diferită.

Și desigur, modul în care se vor aborda unele chestiuni precum extinderea sau Green Deal, sau digitalizarea, migrația sau politica industrială și așa mai departe. Va fi diferit în funcție de majoritățile din Parlament, deci în funcție de alegerile făcute de cetățeni. 

Anul 2024 este diferit de anul 2019

În 2019, procentul celor care au votat pentru UE a fost de 51%. În cazul românilor, a fost 52%, deci a fost destul de aproape de media electoratului european. Acum, ceea ce ne spun sondajele, de exemplu ultimul Eurobarometru, este că 70% din electorat recunosc, spun că ceea ce se întâmplă aici are un impact în viața lor".

Întrebat care este cea mai mare provocare pentru următorii ani, purtătorul de cuvânt a spus:

"Cred că provocarea cea mai mare va fi consolidarea locului UE în lume.

Când vedem ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu și bineînțeles, ce se întâmplă în Ucraina, cele două războaie, când vedem că, în funcție de rezultatele alegerilor din America, din noiembrie, relațiile transatlantice pot avea de suferit sau se pot schimba în funcție de prioritățile americane.

Când vedem rolul jucat de China și cât de dependenți suntem de China, pe de o parte, iar pe de altă parte, cât de necesar este să ne apărăm industria și comerțul în fața concurenței chineze, înțelegem cu adevărat că este nevoie de o întâlnire a UE și că următorii cinci ani vor fi importanți", a spus Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European.

×
Parteneri
x close