Interzicerea produselor care conțin sclipici, în spațiul Uniunii Europene, de la sfârșitul acestei săptămâni, a creat o creștere fără precedent a cererii, relatează The Guardian.
Interdicția pe care o instituie Comisia Europeană vizează particulele de plastic mai mici de 5 mm care sunt insolubile și nu se degradează. Forul european a adoptat măsura luna trecută, argumentând că va opri astfel eliberarea în mediu a aproximativ jumătate de milion de tone de microplastic.
Cu timpul, măsurile vor acoperi și alte produse:
- materialul granular de umplutură folosit în fabricarea suprafețelor sportive artificiale, despre care experții consideră că este cea mai mare sursă de microplastice din mediu;
- produse cosmetice în care microplasticul este utilizat pentru exfoliere sau pentru crearea texturii, parfumului sau culorii;
- microplasticul din detergent, balsam de rufe, îngrășăminte, produse pentru îngrijirea plantelor, jucării, medicamente și dispozitive medicale.
Primele produse care vor fi interzise sunt sclipiciul liber și microbilele, care vor fi scoase de pe piață din 15 octombrie.
Producătorii celorlalte produse care includ sclipici vor avea o perioadă de grație pentru a se adapta la această măsură și a găsi alternative.