Antena 3 CNN Be EU Prevenirea următoarei pandemii: Proiectul UE care finanțează cercetarea în domeniul bolilor infecțioase

Prevenirea următoarei pandemii: Proiectul UE care finanțează cercetarea în domeniul bolilor infecțioase

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:27 21 Noi 2023 Modificat la 20:27 21 Noi 2023
covid 19
Șeful OMS solicită Chinei acces complet la informații pentru a stabili originile Covid-19 Sursa foto: who.int

Două institute de cercetare din Munchen și Augsburg, din Germania, folosesc tehnologii de ultimă oră pentru a înțelege modul în care funcționează virusurile, în condițiile în care riscul unei noi pandemii rămâne foarte real.

"Următoarea pandemie va veni cu siguranță. Și cel mai probabil va fi o alta care se va transmite prin aerosoli (particule solide fine sau picături lichide în aer). Ceea ce încercăm acum să punem la punct sunt santinelele, pentru a înțelege cum se dispersează particulele de virus în camere, în avioane, în autobuze. Deci, pentru următoarea pandemie, nu vrem să oprim viața. Viața ar trebui să continue", a explicat Claudia Traidl-Hoffmann, director la Institutul de Medicină a Mediului de la Universitatea din Augsburg și director al Institutului de Medicină a Mediului din cadrul Centrului Helmholtz din Munchen.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, COVID-19 a provocat peste 6,9 milioane de decese și a infectat peste 771 de milioane de persoane în întreaga lume.

Institutul de Medicină a Mediului (IEM) din cadrul Centrului Helmholtz din München a achiziționat echipamente de înaltă tehnologie datorită proiectului european PerForM-REACT. Obiectivul principal al acestuia este detectarea timpurie a bolii, precizează Euronews.

"Există anumite grupuri de virusuri, cum ar fi coronavirusurile sau flavivirusurile (transmise de țânțari), care fac obiectul unei supravegheri foarte stricte, iar acum avem instrumentele și, de asemenea, platformele de comunicare pentru a fi mai bine pregătiți și pentru a fi conștienți de semnalele de alarmă care ar putea apărea", a declarat Gregor Ebert, liderul grupului și șeful BSL-3, Helmholtz Munchen.

Acesta dispune de un laborator de biosecuritate de nivel 3, cu încuietori de intrare sigilate, camere cu presiune negativă și un sistem de inactivare termică a virusurilor. De asemenea, aceștia folosesc un microscop pentru a studia virusurile la nivel molecular.

Rezultatele cercetărilor lor sunt împărtășite cu laboratorul de la Universitatea clinică din Augsburg, care este asociat în acest proiect. Aici se studiază interacțiunile dintre diferite virusuri și efectul schimbărilor climatice, al polenului sau al poluării asupra răspândirii lor.

Bugetul total pentru acest proiect, care acoperă cele două studii, este de 18,5 milioane de euro. PerForM-REACT a fost finanțat integral de politica de coeziune a Uniunii Europene.

Din totalul de 18,5 milioane de euro, aproximativ 4 milioane de euro au fost dedicate Universității Clinice din Augsburg pentru achiziționarea de instrumente și echipamente.

×
x close