Antena 3 CNN Be EU PPE nu mai vrea sa interzică mașinile pe benzină și motorină în UE. Manfred Weber: „A fost o greșeală”

PPE nu mai vrea sa interzică mașinile pe benzină și motorină în UE. Manfred Weber: „A fost o greșeală”

Răsturnare de situație privind pactul Green Deal, după alegerile europarlamentare de duminică

PPE nu mai vrea sa interzică mașinile pe benzină și motorină în UE. Manfred Weber: „A fost o greșeală”
PPE nu mai vrea sa interzică mașinile pe benzină și motorină în UE. Manfred Weber: „A fost o greșeală”
de Mia Lungu    |    12 Iun 2024   •   08:00

Manfred Weber, şeful grupului de centru-drepta PPE, promite ca, în negocierile din zilele următoare, să facă presiuni pentru eliminarea interdicţiei privind motoarele cu combustie, prevăzută în pachetul emblematic de legi ecologice al UE, Green Deal, la scurt timp după ce Dreapta reconfigurată şi-a proclamat victoria în alegerile europene, potrivit Politico.eu.

În vizorul PPE este Interzicerea din 2035 a vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie internă - un pilon central al planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe şoselele Europei, prevăzut în cadrul "Green Deal".

Acesta a fost primul lucru menţionat de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), grupul de centru-dreapta, care a obţinut cele mai multe locuri în Parlamentul European, în urma alegerilor de duminică.

Weber a declarat, pentru Politico, că interdicţia a fost o "greşeală", promiţând că grupul său va discuta despre anularea acesteia în "zilele următoare".

Este o situaţie complet răsturnată faţă de precedentele alegeri europene din 2019, când toţi liderii, cu excepţia extremei drepte, au mizat pe credibilitate ecologică, în timp ce activiştii pentru climă mărşăluiau în stradă.

Acum, planurile istorice ale UE de a limita încălzirea globală sunt atacate, după alegeri în care partidele de pe dreapta au crescut, în timp ce Verzii europeni s-au prăbuşit.

Liderul legislativ al PPE în domeniul climei: „Interzicerea motoarelor cu combustie trebuie să dispară”

Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a declarat pentru POLITICO că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un "Green Deal" mai puţin restrictiv.

Green Deal este planul istoric al UE de eliminare a poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050.

"Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie - aceasta trebuie să dispară", a spus el.

Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis să o protejeze de o reglementare mai agresivă în domeniul climei.

Totuşi, nu va fi atât de uşor. Anularea interdicţiei privind autovehiculele ar contrazice direct candidatul principal al PPE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicţia şi a susţinut-o în campania electorală pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE. De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar declanşa un război total cu partidele de stânga care au susţinut această măsură, menţionează POLITICO.

Un lucru este acum sigur, potrivit lui Liese: "Nu vor mai fi luate decizii fără PPE".

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Terenuri care costă cât o ceașcă de cafea pe metru pătrat
x close