Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European finanțează proiectele din domeniul energiei geotermale. România, printre țările cu numeroase izvoare termale

Parlamentul European finanțează proiectele din domeniul energiei geotermale. România, printre țările cu numeroase izvoare termale

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:42 22 Ian 2024 Modificat la 17:43 22 Ian 2024
BeFunky-collage
Parlamentul European finanțează proiectele din domeniul energiei geotermale. România, printre țările cu numeroase izvoare termale Sursa foto: Facebook-Dan Motreanu/ Profimedia Images

Europarlamentarul susține că acest raport aduce o serie de propuneri privind finanțarea proiectelor din domeniul energiei geotermale. 

"Am aprobat, în Parlamentul European, un raport referitor la energia geotermală, prin care venim cu propuneri pentru finanțarea proiectelor din domeniu. Apa geotermală poate fi folosită pentru furnizarea de căldură și pentru a obține energie electrică.

România este una din țările europene cu numeroase izvoare termale, fiind depășită doar de Islanda, Grecia sau Italia. Însă, costurile de exploatare sunt foarte mari, ceea ce face ca țara noastră să aibă doar proiecte izolate în domeniu. Călimănești (Vâlcea), câteva localități din județul Timiș, două cartiere din Oradea sau Pecica (Arad) se numără printre zonele în care încălzirea este asigurată cu apă termală. Primăria din Lovrin (Timiș) accesează fonduri UE pentru încălzirea locuințelor cu apă geotermală.

  • Solicităm Comisiei Europene să aloce resurse în cadrul fondurilor existente pentru a sprijini explorarea, dezvoltarea și modernizarea proiectelor geotermale, în special pe baza tehnologiilor inovatoare, precum și recalificarea și perfecționarea lucrătorilor.
  • Invităm Comisia Europeană să prezinte o strategie geotermală a UE care să ofere orientări concrete statelor membre și administrațiilor locale pentru a accelera utilizarea energiei geotermale.
  • Statele membre urmează să exploreze soluții financiare de reducere a riscurilor, cum ar fi granturile, împrumuturile convertibile în granturi, garanțiile garantate de stat, asigurările de explorare și mecanismele de acoperire a riscurilor.
  • Invităm statele membre să analizeze posibile stimulente financiare pentru a elimina folosirea unor soluții tehnologice mai puțin eficiente, inclusiv modele de finanțare de tipul economisește prin investiții.
  • Subliniem importanța menținerii unor standarde înalte de mediu și științifice pe parcursul tuturor etapelor proiectelor de energie geotermală și a unei abordări sustenabile a evaluării ciclului de viață", a scris Dan Motreanu pe pagina de Facebook. 

×
x close