Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European actualizează normele de funcționare ale Ombudsmanului European

Parlamentul European actualizează normele de funcționare ale Ombudsmanului European

Parlamentul European actualizează normele de funcționare ale Ombudsmanului European pentru a-i oferi un mandat mai larg în anchetele privind administrația defectuoasă la nivelul Uniunii Europene.

Parlamentul European actualizează normele de funcționare ale Ombudsmanului European
de Claudia Popovici    |    16 Iun 2021   •   23:45

În sesiunea plenară din 23-24 iunie deputații europeni vor adopta un statut modernizat care întărește rolul Ombudsmanului European.

Negociatorii Parlamentului au ajuns la un acord asupra noilor reguli cu Consiliul și cu Comisia în mai 2021, după câțiva ani de blocaj la nivel politic.

Ombudsmanul European are ca scop să apere interesele cetățenilor și investighează cazuri în care o instituție sau organ al Uniunii a acționat cu încălcarea legilor sau a bunelor practici administrative.

E un soi de avocat al poporului, daca doriti. Cazurile pot viza nereguli administrative, discriminare, abuz de putere sau inacțiune.

Statutul actualizat conferă Ombudsmanului dreptul să acționeze nu doar ca urmare a unor plângeri, ci și să deruleze anchete din proprie inițiativă, în special în cazuri grave sau sistemice de administrare defectuoasă de către instituțiile Uniunii Europene.

Regulile dau dreptul Ombudsmanului să ceară acces în cursul unei anchete la informații UE clasificate.

Autoritățile statelor membre pot, de asemenea, primi cereri de a pune la dispoziție informații. Ombudsmanul European este ales de Parlamentul European la începutul fiecărei legislaturi.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Haos pe Aeroportul Otopeni: Sunt întârzieri la mai multe curse
x close