Antena 3 CNN Be EU Parlamentul European se pregătește să își aleagă noul președinte și vicepreședinții. Cum este împărțit și unde se situează România

Parlamentul European se pregătește să își aleagă noul președinte și vicepreședinții. Cum este împărțit și unde se situează România

parlament european getty
Rezultatul votului și cum este împărțit acum Parlamentul European | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    05 Iul 2024   •   00:10

Parlamentul European se pregătește să își aleagă noul președinte și noii vicepreședinți, precum și cei care sunt importanți în noua structură.

Rezultatul votului și cum este împărțit acum Parlamentul European

Partidul Popularilor Europeni este pe primul loc, cu o creștere de 12 locuri. Pe locul secund găsim Socialiștii și Democrații, cu o scădere de trei locuri față de mandatul precedent.

Conservatorii și Reformiștii ajung al 3-lea grup în Parlamentul European. Au o creștere față de mandatul precedent de 15 locuri.

Renew Europe scade în putere și se clasează pe locul patru, cu 76 de europarlamentari în acest nou mandat. Identitate și democrație, pe locul cinci, apoi Verzii, cei de stânga și cei care până în acest moment nu sunt aliniați unui grup, dar sunt într-un număr destul de mare, de 86.

Dacă ne uităm și la felul în care arată România, pentru că e important să înțelegem care este puterea noastră, vorbim despre o țară, pe locul 6 la nivel european ca număr de parlamentari, avem 33 în total, împărțiți în felul următor: 11 în zona SD, adică Partidul Social Democrat, cei de la PP, adică Partidul Național Liberal, sunt în număr de opt, la care mai adăugăm EPP-ul și doi reprezentanți ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România.

Apoi găsim șase europarlamentari din partea AUR, cei care merg la grupul ECR. Renew sunt cei de la Alianța pentru Dreapta Unită, în număr de trei, și, de asemenea, regăsim partidul SOS România, nealiniat până în acest moment, plus Ștefănuță Nicolae, cel care este europarlamentarul independent și merge în grupul Verzilor.

În perioada următoare vom vedea formarea comisiilor, împărțirea funcțiilor și vom înțelege unde se va situa și țara noastră în tot acest algoritm algoritm politic european.

×
Subiecte în articol: be EU Parlamentul European Renew Europe
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog
x close