O mai bună monitorizare a sectorului forestier va permite luarea de măsuri în vederea protejării pădurilor de ameninţările transfrontaliere, de dăunători, secete şi incendii cauzate de schimbările climatice.
Totodată, această inițiativă ar putea conduce la dezvoltarea unor noi modele de afaceri, precum agricultura carbonului.
În cele din urmă, acest proiect inițiat de Comisia Europeană va contribui la consolidarea capacităţii pădurilor de a-şi îndeplini multiplele funcţii de mediu şi socioeconomice, inclusiv rolul lor de absorbanţi naturali de carbon.
"Legea privind monitorizarea pădurilor nu numai că ne va oferi o imagine de ansamblu clară asupra stării pădurilor europene, ci va permite, de asemenea, statelor membre, proprietarilor de păduri şi administratorilor de păduri să îşi îmbunătăţească răspunsul la presiunile exercitate de schimbările climatice.
Rezilienţa pădurilor noastre este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai noştri în lupta împotriva schimbărilor climatice şi în protejarea biodiversităţii", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit Virginijus Sinkevicius.
Cadrul de monitorizare va permite colectarea şi partajarea în timp util a datelor referitoare la situația pădurilor, cuprinzând informaţii actualizate despre perturbările naturale şi dezastrele forestiere în toate statele membre.
În prezent, informaţiile disponibile privind starea pădurilor şi utilizarea resurselor şi serviciilor forestiere sunt dispersate şi incomplete, iar un sistem de monitorizare cuprinzător va aborda aceste inconsecvenţe, precizează Comisia Europeană.
Cadrul va aduce beneficii economice, deoarece îi va sprijini pe administratorii de păduri să îşi comercializeze serviciile ecosistemice, cum ar fi eliminările de dioxid de carbon, în temeiul Cadrului UE de certificare a eliminării dioxidului de carbon.
Noua lege va sprijini, de asemenea, o nouă piaţă pentru furnizorii de servicii de monitorizare digitală, inclusiv un număr mare de IMM-uri şi întreprinderi recent înființate, potrivit adevarul.ro.