În această perioadă se constituie grupurile parlamentare din noul Parlament European. Fiecare grup din Parlament trebuie să aibă minimum 23 eurodeputați din șapte țări ale Uniunii.
Grupurile se reunesc pentru a-și decide compoziția chiar înaintea primei sesiuni plenare, care începe pe 16 iulie.
În timpul acestei sesiuni plenare, prima, europarlamentarii fac un lucru extrem de important: își vor alege noul președinte, vicepreședinții și chestorii şi decid asupra numărului de deputați care va alcătui fiecare comisie parlamentară.
După această plenară constitutivă, comisiile își țin și ele primele întruniri şi-și aleg președinții și vicepreședinții.
Când își reia activitatea Parlamentul European
Concret, noul mandat începe oficial pe 16 iulie, care va fi prima zi a primei sesiuni plenare a noului Parlament.
Noul Parlament va trebui să decidă ce va face cu dosarele care nu au fost finalizate înainte de alegeri, de exemplu. Printre ele: lupta împotriva corupției, răspunderea pe zona de inteligență artificială, combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor, transportul animalelor și bunăstarea pisicilor și a câinilor.
Compoziția Comisiei Europene
Candidatul este nominalizat de liderii țărilor Uniunii Europene. În cadrul summitului din 27 iunie 2024, liderii țărilor au propus-o pe Ursula von der Leyen în funcția de președinte a comisiei pentru un al doilea mandat.
Parlamentul este cel care alege președintele Comisiei și trebuie să fie majoritatea absolută și vot secret.
Votul poate și e foarte posibil să aibă loc în cadrul sesiunii plenare din 16-19 iulie.
În ceea ce privește Consiliul European, lucrurile sunt ceva mai clare. Noul președinte al Consiliului este ales de membrii săi, șefii de stat sau de guvern ai țărilor Uniunii Europene, cu majoritate calificată.
Antonio Costa a fost ales președinte al Consiliului European pe 27 iunie 2024, dar o să-și preia mandatul la 1 decembrie.