"România îndeplinește de peste 12 ani toate criteriile specifice Spațiului Schengen. În pofida acestui lucru, aderarea țării mele la zona de liberă circulație a fost blocată fără niciun fel de justificare legală. Din nefericire, anul trecut, când toate argumentele au fost de partea României, prin veto-ul aplicat de Austria, parcursul țării mele spre spațiul Schengen a fost blocat, deși România este mai pregătită din punct de vedere tehnic decât Croația. Argumentele prezentate de guvernul dumneavoastră nu privesc România, și afectează din păcate o relație de prietenie extraordinară care leagă Austria de țara mea de foarte mulți ani. În motivarea refuzului, reprezentanții Austriei au prezentat date declarate eronate de către Comisia Europeană despreun flux de migranți care ar trece prin țara noastră și au fost solicitate verificări suplimentare", arată Victor Negrescu în scrisoarea adresată Cancelarului Federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, precum și ministrului federal de interne Gerhard Karner.
Eurodeputatul român precizează că Raportul de analiză de risc 2022/2023 al Frontex nu prezintă nicio dovadă concludentă în ceea ce privește trecerile ilegale din Balcanii de Vest, în special prin România.
Negrescu afirmă că România a realizat o serie de demersuri care arată clar faptul că românii merită în Schengen.
"Românii nu au nimic cu Austria, iar România nu este responsabilă pentru ceea ce nu funcționează în spațiul Schengen și în politică europeană de migrație și azil, sau pentru evenimentele geopolitice care cauzează un flux migratoriu. Țara noastră asigură protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene și a dezvoltat soluții care pot fi aplicate în comun la nivel european pentru a ne asigura că țările noastre nu sunt afectate de migrația ilegală. De aceea, aderarea României la spațiul Schengen poate fi doar o valoare adăugată pentru UE. (...) Fac apel, astfel, domnule cancelar, la analizarea obiectivă și tehnică a argumentelor prezentate. Ele prezintă realitatea și confirmă necesitatea ca anul acesta, în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne, România să fie primită în spațiul Schengen. În speranța că această scrisoare să producă efectul scontat, vă asigur de disponibilitatea mea la dialog privind acest subiect important pentru Uniunea Europeană, Austria și România", încheie Negrescu.
Cu ocazia vizitei efectuate în Austria, chestorul Parlamentului European a avut întâlniri de lucru cu primarul general și guvernator al Vienei, Dr. Michael Ludwig, cu omologul său, Însărcinatul Special pentru afaceri globale al Cancelarului Federal Karl Nehammer, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal, dar și cu diferiți reprezentanți și decidenți din guvernul federal și ministerul de interne austriac.
Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen la Consiliul JAI din decembrie 2022.