Antena 3 CNN Be EU Noi reguli europene pentru protecţia consumatorilor: aparate mai uşor de reparat şi un singur încărcător pentru telefoane, căşti şi laptop

Noi reguli europene pentru protecţia consumatorilor: aparate mai uşor de reparat şi un singur încărcător pentru telefoane, căşti şi laptop

rosa thun antena 3 cnn
Europarlamentarul Rosa Thun explică noile drepturi ale consumatorilor. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    22 Iun 2024   •   10:11

Cele mai noi decizii luate la nivel european, în ce priveşte protecția consumatorilor, au fost anunţate de europarlamentarul Rosa Thun, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

Spre exemplu, aparatele electronice şi electrocasnice vor avea viaţă mai lungă, vor fi mai uşor de reparat, chiar şi în cazul pieselor care acum nu pot fi mereu schimbate, pentru a ne face viaţa mai uşoară, dar şi pentru a proteja mediul.

Apoi, oamenii vor avea un singur încărcător, USB-C, pentru toate telefoanele. Dar şi pentru căşti, şi pentru telefon, şi pentru laptop, spre exemplu.

"Sunt multe decizii, dar şi atât de multe probleme. Așa că încep cu ultimele decizii pe care le-am luat în acest mandat.

Poate că aș alege, dintre multele, directiva privind proiectarea ecologică, EcoDesign. Aceasta este atunci când cumpărați echipamente electronice sau orice altceva.

Electronicele şi electrocasnicele vor fi mai uşor de reparat

Acestea trebuie să dureze mai mult timp, trebuie să fie mult mai ușor de reparat, piesele de schimb trebuie să fie disponibile pe piață mult mai mult timp decât până acum.

Nu va fi mai ușor să arunci un frigider la gunoi pentru că o piesă mică s-a stricat undeva și service-ul este atât de complicat, pentru că această piesă este atât de adânc montată înăuntru încât nu merită să apelezi la service.

Construcția se va schimba astfel încât va fi ușor de reparat. Întreaga idee nu este doar de a ușura viața consumatorilor, ci și a mediului înconjurător.

Mai puțină producție e mai bine, pentru că obiectele pe care le cumpărați vor dura mai mult. Și mai puține deșeuri. Asta înseamnă mai puțină poluare. Sunt multe probleme de acest gen.

Rosa Thun: Toate telefoanele, căştile şi laptopul se vor încărca de la o mufă unică, USB-C

De exemplu, de ceea ce m-am ocupat și eu a fost încărcătorul pentru toate dispozitivele electronice mobile, precum telefonul. Și îl vom folosi cu toții. 

USB-C va fi un singur încărcător, ceea ce este, de asemenea, mult mai ușor. 

M-am uitat mai devreme în rucsacul meu. Am trei încărcătoare: unul pentru căști, unul pentru laptop și unul pentru telefon. Va fi un singur USB-C.

Și asta tot pentru a ne facilita viața, şi pentru consumator, dar, bineînțeles, și pentru mediu. Există un fel de profituri directe pentru consumatori și indirecte", a explicat Rosa Thun, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close