Antena 3 CNN Be EU Noi reforme în agricultură. Ce decide Parlamentul European

Noi reforme în agricultură. Ce decide Parlamentul European

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 12:41 23 Oct 2021 Modificat la 12:42 23 Oct 2021
Noi reforme în agricultură. Ce decide Parlamentul European
Sursa foto: Antena 3

Prezent la Parlamentul European din Strasbourg, Paolo de Castro, fostul ministru al Agriculturii al Italiei, a vorbit la Be EU, despre felul în care sunt analizate lucrurile la nivel european în zona agriculturii.

"Acum trei zile a votat pe trei problematici legate de reformă şi de politica agricolă comună. Acest vot din Comisia pentru Agricultură a fost foarte important, pentru că am ajuns la o mare majoritate pe toate aceste trei teme: planul strategic, organizarea comună a pieţelor agricole şi reglementarea orizontală.

Asta înseamnă că peste 80%, pe alocuri chiar 85% dintre parlamentarii din Comisia pentru Agricultură au votat pozitiv. Deci sunt destul de optimist că la plenara din octombrie vom avea o majoritate covârşitoare pentru a spune că s-au terminat luptele, după trei ani de negocieri", a spus Paolo de Castro.

Sabina Iosub: Care sunt principalele idei şi direcţii după trei ani de negocieri?

"În primul rând, trebuie să ne amintim că politica agricolă comună înseamnă 357 miliarde de euro, deci este un buget foarte mare.După Next Generation EU, este cea mai importantă sumă de finanţare din bugetul european, deci, desigur, e foarte important pentru toate statele membre.

Apoi, problema a fost, pentru că reforma a fost propusă de fosta Comisie, de Comisia Junker, dar noi a treubuit să facem înţelegerea cu Comisia Ursula von der Leyen, aşa că situaţia a fost dificilă", a precizat acesta.

Sabina Iosub: Ce fel de agricultură aveţi în Italia, în comparaţie cu România, pentru că ştiţi situaţia din România. 

"Noi suntem un producător foarte important de fructe şi legume, ca şi România, dar, în nordul ţării, avem o producţie animalieră importantă: lapte şi carne, dar care nu este suficientă pentru nevoile noastre, şi acesta este motivul pentru care ţara mea importă multă lapte din Germania şi multă carne de porc şi vită din restul ţărilor europene. Avem şi multe în comun, cum ar fi problemele forestiere, problema legată de efectivul de animale şi câteva probleme specifice, cum e cea leagată de orez sau alte chestiuni pe care România şi Italia colaborează", a precizat Paolo de Castro în cadrul emisiunii Be EU de la Antena 3.

×
x close