Astfel, suma totală a ajutorului financiar acordat de Uniunea Europeană pentru susținerea nevoilor bugetare ale Ucrainei ajunge, anul acesta, la 16,5 miliarde de euro. Asistența totală financiară pentru 2023 promisă de UE este de 18 miliarde de euro.
"În contextul războiului de agresiune al Rusiei, acest ajutor financiar al UE s-a dovedit esenţial pentru stabilitatea economică a Ucrainei şi pentru continuitatea în asigurarea serviciilor sale publice esenţiale", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
De la momentul declanșării războiului din Ucraina, cu ajutorul militar inclus, UE a acordat până în prezent aproape 85 de miliarde de euro.
Totodată, Comisia Europeană a cerut statelor membre ale UE să aloce încă 50 de miliarde de euro pentru ajutorul financiar care să fie oferit Ucrainei în perioada 2024-2027.
În 2023, aproape 60% din bugetul Ucrainei, adică 41 de miliarde de dolari, este finanţat din ajutoare externe, oferite în special de UE şi SUA.
Luna aceasta, Parlamentul Ucrainei a adoptat bugetul de stat pentru 2024, iar mai mult de jumătate din cheltuieli sunt destinate armatei.
Kievul mizează pe ajutorul occidental pentru a acoperi deficitul uriaş de circa 43,58 de miliarde de dolari din bugetul pentru anul viitor. Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a avertizat că Ucraina riscă un colaps economic dacă aliaţii săi nu-i acoperă deficitul bugetar, scrie Agerpres.