Antena 3 CNN Be EU Principalele măsuri luate de instituțiile Uniunii Europene pentru protejarea drepturilor copiilor

Principalele măsuri luate de instituțiile Uniunii Europene pentru protejarea drepturilor copiilor

Protejarea și promovarea drepturilor copiilor reprezintă un obiectiv principal pentru instituţiile Uniunii Europene. Ce strategii există, în acest moment, dar şi ce fac, concret, instituţiile europene ca să-i protejeze pe copii, a explicat realizatorul Antena 3 CNN Sabina Iosub, în rubrica Be EU Info.

Principalele măsuri luate de instituțiile Uniunii Europene pentru protejarea drepturilor copiilor
Măsurile luate de instituțiile Uniunii Europene pentru protejarea drepturilor copiilor
de Sabina Iosub    |    31 Mai 2024   •   09:55

Parlamentul a numit o coordonatoare pentru drepturile copiilor, care funcționează ca un punct de contact central pentru a monitoriza și a asigura includerea drepturilor acestora în politicile și legislația UE.

Totodată, prin intermediul Strategiei UE 2021-2024 privind drepturile copilului adoptată în martie 2021, UE urmărește combaterea sărăciei, excluziunii sociale, discriminării și a oricărui tip de intimidare.

Combaterea exploatării prin muncă a copiilor: În cadrul acțiunilor sale de a pune capăt muncii forțate în întreaga lume, UE depune eforturi pentru eradicarea muncii copiilor.

Un internet mai sigur: Copiii folosesc tot mai mult internetul și telefoanele mobile. Acest lucru le deschide noi căi de învățare și oportunități sociale, însă presupune și numeroase riscuri, cum sunt hărțuirea online (cyberbullying), accesarea de conținut nepotrivit vârstei lor, sau dezinformarea.

Combaterea abuzului sexual online asupra copiilor: În noiembrie 2023 Parlamentul și-a adoptat poziția asupra regulilor care vizează prevenirea și stoparea abuzului sexual asupra copiilor online, cu protejarea vieții private.

Combaterea traficului de persoane: Copiii pot fi mai vulnerabili decât adulții și, prin urmare, mai expuși riscului de a deveni victime ale traficului de persoane, în special ca urmare a unor factori precum sărăcia, violența și discriminarea. Comisia a propus întărirea normelor UE existente pentru combaterea traficului de persoane.

Alte măsuri luate în UE pentru protejarea copiilor

  • Siguranța jucăriilor
  • Jocuri video
  • Obiceiuri alimentare sănătoase la școală

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Virus periculos într-o localitate din Italia. Peste 300 de oameni au ajuns la spital
x close