Antena 3 CNN Be EU Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, despre prioritățile din acest an: "Rezultatele fiecărei discuţii depind de rezultatul alegerilor"

Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, despre prioritățile din acest an: "Rezultatele fiecărei discuţii depind de rezultatul alegerilor"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 11:40 20 Ian 2024 Modificat la 11:51 20 Ian 2024
Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, despre prioritățile din acest an: "Rezultatele fiecărei discuţii depind de rezultatul alegerilor"
Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, despre prioritățile din acest an: ”Rezultatele fiecărei discuţii depind de care va fi rezultatul alegerilor, de cum va arăta acest Parlament” Sursa foto: Antena 3 CNN

În general, prezenţa la alegerile europene nu este atât de mare. Oamenii nu simt de fiecare dată efectele directe ale lucrurilor care se decid în Parlamentul European.

Saltul în interesul oamenilor pentru acest tip de alegeri este legat de modul în care Uniunea Europeană a acţionat în crizele din ultimii ani: pandemia, războiul din Ucraina şi creşterea galopantă a preţurilor. Subiectul a fost dezbătut în emisiunea Be EU, cu Sabina Iosub.

Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, a vorbit despre alegerile europarlamentare din acest an. 

Întrebat de Sabina Iosub care este cel mai mare pericol pentru acest an, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European a răspuns:

”Cred că un mare pericol ar fi dacă, după alegeri, ne vom trezi cu un parlament care nu poate funcţiona cum trebuie. Nu cred că acest lucru se va întâmpla. Dar sondajele ne spun că acest lucru nu se va întâmpla. Dar haideţi să punem acest lucru între paranteze, pentru că depinde totul de cum vor vota cetăţenii.

O dificultate ar fi dacă Uniunea Europeană nu va fi pregătită la timp pentru o eventuală schimbare a politicii internaţionale a Statelor Unite. De ce? Pentru că ştim că, de mulţi ani, delegăm, într-un fel sau altul, către alte ţări, în acest caz către Statele Unite, apărarea noastră, securitatea noastră prin NATO... Am delegat către terţe ţări şi accesul nostru la resursele de energie. Am delegat accesul nostru la diferite pieţe, uneori pentru produse chiar esenţiale.

Avem nevoie ca în următorii cinci ani, şi cred că acesta este mesajul majorităţii parlamentarilor, avem nevoie să consolidăm autonomia strategică a Uniunii Europene, şi nu putem întârzia, pentru că, din nou, în funcţie de ceea ce se va întâmpla în Statele Unite, de ceea ce se va întâmpla în Rusia, de ceea ce se va întâmpla în China, va trebui să ne adaptăm, iar această adaptare trebuie să însemne că trebuie să începem să fim pregătiţi de pe acum pentru orice lucru ce poate să se întâmple. Există o mulţime de lucruri care vor fi continuate de noul parlament, indiferent de cine sunt membrii.

În teorie, vor fi continuate. Să sperăm că aşa va fi... Mă refer la unele politici care au fost create în ultimii ani, cum ar fi Green Deal, tot ceea ce se referă la migraţie, de exemplu, acestea sunt lucruri care ar trebui să fie continuate”, a declarat  Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European.

Citește și: Sfada pe carnea falsă, crescută în laborator, se mută în Consiliul Europei

”Parlamentul şi Consiliul, în urmă cu doar câteva săptămâni, au convenit asupra a ceea ce noi numim pachetul privind migraţia”

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European a vorbit și despre prioritățile din acest an. 

”Cred că primul şi cel mai important subiect va fi discuţia despre cum să organizăm extinderea Uniunii. În Uniunea Europeană, suntem 27 de state membre în acest moment, dar ştim că sunt opt, nouă ţări în Europa care la un moment dat ar putea adera la Uniune.

Deci am putea ajunge la 30, 33, chiar 35 de state membre, dar nu este vorba despre cum să pregătim aceste ţări să devină membri ai Uniunii, este vorba, de asemenea, despre cum să pregătim Uniunea pentru a putea lucra în mod corespunzător cu un număr atât de mare de ţări, iar aceasta va fi o discuţie destul de complexă, deoarece acest lucru va însemna, probabil, şi reformarea modului intern de lucru al Uniunii Europene, al modului intern de luare a deciziilor.

Acesta este un subiect destul de important şi apoi, desigur, aşa cum aţi spus, vor mai fi încă multe de făcut în ceea ce priveşte lupta împotriva schimbărilor climatice, Green Deal, legat de cum o să digitalizăm Uniunea Europeană într-un mod care să fie bun pentru crearea de locuri de muncă pentru a face economia noastră mai puternică şi nu mai slabă.

Acesta este, de asemenea, un aspect destul de important care trebuie gestionat în următorii ani. Bineînţeles, că este vorba şi despre migraţie. Parlamentul şi Consiliul, în urmă cu doar câteva săptămâni, au convenit asupra a ceea ce noi numim pachetul privind migraţia. Deci, noile reguli pentru organizarea migraţiei legale în Uniunea Europeană, dar va trebui să dezvoltăm acest pachet în următorii ani şi vor fi mai multe decizii care vor trebui luate de către membrii Parlamentului European.

Şi apoi, desigur, rebuie să discutăm despre inteligenţa artificială, despre politica industrială, este vorba despre egalitatea de gen, despre drepturile omului şi statul de drept. Sunt multe, foarte multe lucruri care sunt deja pe agenda pentru următoarea legislatură.

Şi, bineînţeles, rezultatele fiecărei discuţii depind de care va fi rezultatul alegerilor, de cum va arăta acest Parlament în ceea ce priveşte grupurile, reprezentanţii, în ceea ce priveşte ideile, mentalitatea, dacă vreţi...”, a mai completat Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, în emisiunea Be EU.

×
Parteneri
x close