Antena 3 CNN Be EU Irene Tolleret, despre Directiva europeană legată de micul dejun: "Trebuie să iei ce e mai bun din fiecare ţară"

Irene Tolleret, despre Directiva europeană legată de micul dejun: "Trebuie să iei ce e mai bun din fiecare ţară"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:00 03 Feb 2024 Modificat la 11:00 03 Feb 2024

Mierea falsă va fi descoperită mai uşor în Uniunea Europeană. Se fac schimbări majore, a arătat europarlamentarul francez Irene Tolleret la Antena 3 CNN.

"În directiva privind micul dejun ne ocupăm de o mulțime de lucruri pe care le mâncăm la micul dejun și unul dintre ele este mierea. Iar mierea este unul dintre cele mai des falsificate produse din Uniunea Europeană, dar mierea înseamnă și modelele economice pentru albine.

Pentru că, dacă ai albine, atunci cei care câștigă bani sunt cei care produc miere. Dar dacă ai miere falsificată, atunci riști să nu mai ai albine, ceea ce s a întâmplat în SUA sau în China.

Așadar, este foarte important ca, prin această directivă, să eliminăm frauda în industria mierii și consumatorii să știe că pot cumpăra o miere bună pentru flori, bună pentru albine, bună pentru sănătatea noastră și pentru mediu".

Irene Tolleret a vorbit și despre noile reguli în ceea ce privește această directivă Europeană. Potrivit ei, e important să fie eliminată frauda din industria mierii.

"Noua regulă este că pe toate borcanele de miere va trebui să fie trecută originea mierii precum și procentele amestecurilor.

Astfel, dacă cumperi o miere ieftină vezi că este făcută din 80% miere chinezească și în același timp am insistat să avem un laborator de referință pentru analize ca să putem stabili care e miere adevărată și care este cea falsificată și astfel putem proteja producătorii de miere", a explicat Irene Tolleret.

Irene Tolleret: Vrem să valorificăm la maxim cultura existentă privind micul dejun

"Uniunea Europeană nu ar trebui să se ferească să spună foarte clar faptul că suntem o putere agricolă şi că ar trebui să contăm în lume", a mai spus europarlamentarul.

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns miercuri la un acord pentru revizuirea și consolidarea standardelor de comercializare existente aplicabile mierii, sucurilor de fructe, gemurilor și laptelui, potrivit unui comunicat.

Printre noile decizii ale UE se numără și creșterea cantității de fructe din gemuri, de la minimum 350 grame la 450 grame pe kilogram – o prevedere care ar putea afecta și producătorii români.

Așa-numitele directive privind micul dejun stabilesc norme comune privind compoziția, denumirile de vânzare, etichetarea și prezentarea acestor produse pentru a asigura libera lor circulație în cadrul pieței interne europene.

Iată principalele modificări aduse:

  • Indicarea obligatorie a originii pe etichetă pentru miere: Pe etichetele amestecurilor de miere, se va afișa țara de origine, cu procentajele corespunzătoare. Aceasta împiedică falsificarea și oferă transparență.

  • Reguli noi pentru sucurile de fructe: Se introduc categoriile "suc de fructe cu zahăr redus”, "suc de fructe cu zahăr redus obținut din concentrat” și "suc concentrat de fructe cu zahăr redus”, permițând consumatorilor să aleagă sucuri cu mai puțin zahăr.

  • Conținut mai mare de fructe în gemuri: Conținutul minim de fructe în gemuri crește, îmbunătățind calitatea și reducând conținutul de zahăr.

  • Etichetarea simplificată a laptelui: Distincția între laptele "evaporat” și laptele "condensat” va fi eliminată.

  • Evaluarea informării despre originea fructelor: Comisia va evalua în următorii trei ani modalitățile de informare a consumatorilor despre originea fructelor utilizate în producția de sucuri și gemuri

Acordul va fi oficial aprobat de colegiuitori și va intra în vigoare în 20 de zile de la publicare.

Statele membre vor avea 18 luni pentru a transpune noile reguli în legislația națională și încă 6 luni înainte ca acestea să se aplice în întreaga Uniune.

Citeşte şiScumpiri masive la alimente | Cât ajung să plătească românii pentru brânză cu roșii: "Importatorul își face prețul pe care și-l dorește"

×
x close