După o săptămână de plen cu subiecte fierbinţi şi dezbateri intense, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a prezentat cele mai importante puncte aflate pe ordinea de zi a Parlamentului european.
Printre subiectele fierbinţi, la propriu dar şi la figurat, s-a aflat reducerea cu 55% a emisiilor cu efect de seră în UE.
"Avem nevoie de decarbonizare ca să ne gândim la nepoţii sau strănepoţii noştri pentru că şi ei au dreptul la apă curată, la aer nepoluat la o natură cât mai frumoasă", a declarat Iuliu Winkler făcând un apel la responsabilitate şi acţiune "azi".
Europarlamentarul a precizat că în cadrul dezbaterilor europene s-a discutat pe masă cu 8 din cele 18 amendamente ale pachetului climatic Fit for 55.
El a făcut referire la trei amendamente importante care au picat la votul de la Strasbourg de săptămâna trecută: comerţul cu Certificate de emisie, Fondul social climatic european, taxele de carbon la frontieră.
Iuliu Winkler a explicat că odată cu introducerea noilor certificate asistăm la o viitoare scumpire a încălzirii sau răcirii caselor individuale, cât şi a transporturilor.
Tocmai de aceea a fost creat Fondul social climatic european, care vine să creeze o rezervă de bani la nivelul UE pentru a ajuta cetăţenii şi firmele, mai ales cele mici.
Europarlamentarul a precizat că el personal şi UDMR au votat altfel decât grupul PPE din care face parte în parlamentul european, considerând că este necesar un fond social foarte consistent pentru că ajutarea firmelor şi populaţiei nu poate fi lăsată doar pe seama guvernelor naţionale.
"Uniunea Europeană trebuie să intervină în această chestiune", a declarat ferm Iuliu Winkler. "Noile poveri sunt necesare dar trebuie introduse gradual, în 3-4-5-6 ani de zile, astfel încât şi populaţia şi companiile să poată suporta, în directă relaţie cu introducerea elementelor de protecţie.", a explicat europarlamentarul.