Inițiativa cetățenească europeană este un instrument important al democrației participative în UE. Cetățenii, dacă strâng un milion de semnături de la oameni din cel puțin un sfert din statele membre, pot să invite Comisia să propună un act juridic conform cu Tratatele UE.
Inițiativele cetățenești sunt instrumente puse la dispoziția cetățenilor din majoritatea statelor membre, la nivel național, regional sau local, chiar dacă diferă considerabil ca domeniu de aplicare și procedură.
Pașii ce trebuie îndepliniți
Primul pas pentru a lansa o inițiativă cetățenească europeană este înființarea unui comitet de organizare, denumit comitetul cetățenilor.
Acest comitet trebuie să fie alcătuit din cel puțin șapte persoane rezidente, în cel puțin șapte state membre diferite (dar nu neapărat de naționalități diferite) și care au îndeplinit vârsta care le dă dreptul să voteze la alegerile europene.
Comitetul trebuie să desemneze un reprezentant și un supleant, care să acționeze ca persoane de contact pentru inițiativa cetățenească europeană în cauză. Comitetul trebuie să înregistreze inițiativa la Comisie. În acest scop, trebuie depus un document care conține titlul, obiectul și o descriere succintă a inițiativei, precum și temeiul juridic.
Pentru a fi luată în considerare de Comisie, inițiativa trebuie să strângă un milion de declarații de susținere în termen de 12 luni. După ce a primit inițiativa depusă, Comisia are obligația de a publica imediat în registru și de a primi pe organizatori la un nivel de protocol adecvat pentru a le da ocazia să explice detaliile solicitării.
Comisia a înregistrat peste 100 de inițiative cetățenești.