Într-o conferință de presă cu premierul britanic Boris Johnson - a cărui țară a anunțat, de asemena, că oprește importurile de țiței din Rusia până la finele lui 2022 - Scholz a susținut că Germania face eforturi să devină independentă de petrolul rusesc.
Cancelarul a estimat, pe de altă parte, că, dacă țara sa ar putea renunța la importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului curent, Germania va avea nevoie de mai mult timp să se "desprindă" de gazul rusesc.
Scholz a insistat că stoparea importurilor energetice din Rusia necesită investiții și infrastructură dar a adăugat că Germania a pregătit măsuri menite să-i aducă independența de aceste importuri "încă dinainte să înceapă războiul", deoarece liderii de la Berlin au anticipat că va apărea această problemă.
Uniunea Europeană a adoptat, vineri, al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Acesta includ interzicerea importurilor de cărbune, lemn, produse chimice și de altă natură, provenind din Rusia.
Noile măsuri interzic, de asemenea, intrarea vaselor sau camioanelor rusești pe teritoriul Uniunii Europene iar tranzacțiile cu patru bănci din Rusia, inclusiv VTB, a doua cea mai mare din țară, vor fi sistate.
Interdicția pe importurile de cărbune va intra în vigoare abia din a doua săptămână a lunii august, însă, începând de vineri, statele membre nu mai pot semna contracte noi cu partea rusă