"Unele politici sunt foarte importante pentru toate statele membre. De exemplu politicile legate de mediu sau de sănătate după perioada Covid. Acestea constituie priorități.
De când ne-am confruntat cu această criză am decis să creăm împreună un plan de redresare și urmăm prioritățile acestui plan, anume să ajutăm industria sectorul economic să se redreseze și să creăm metode bune și capacitatea de a fi suverani, de a nu mai fi așa de dependenți de ţările asiatice. Am văzut că importurile pot fi dificile într-o situație de criză.
Deci avem câteva lucruri în buget care au prioritate dar desigur există un fel de concurență între acestea, așa că o să avem nevoie de câteva luni pentru a discuta cu Comisia ce sume să alocăm într-o situaţie în care, din cauza inflaţiei, este mai greu să găsim bani", a declarat europarlamentarul Fabienne Keller vorbind despre cum a fost construit bugetul Uniunii Europene pentru perioada care urmează şi care sunt principalele priorități.
Fabienne Keller: "Criza energetică afectează toate statele membre"
"Împreună suntem mai puternici. De pildă, criza energetică afectează toate statele membre - pe unele mai mult decât pe altele.
Deci nu există doar un plafon al prețului pentru gaze și intervenții pentru a-i ajuta pe cei mai săraci dar și politici specifice pentru țările care sunt mai dependente de gazul rusesc sau de cărbune, pentru că noi trebuie în același timp să ne ocupăm de criza pe termen scurt dar și să investim pentru a proteja mediul", a mai spus Fabienne Keller la emisiunea "Be EU cu Sabina Iosub".
Bugetul anual al UE stabilește toate cheltuielile și veniturile Uniunii Europene pentru un an. Acesta prevede finanțarea politicilor și programelor UE în conformitate cu prioritățile politice și obligațiile legale ale UE.